In het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg de occasionexport nog 67,5 duizend stuks, toen was er twaalf procent meer export dus. Dit blijkt uit cijfers van VWE, bewerkt door Aumacon. Over de eerste negen maanden gezien staat de exportteller nu op bijna 188 duizend stuks tegenover ruim 208 duizend stuks in dezelfde periode van 2013, een daling van 9,9 procent. Vanaf topjaar 2012 (toen bijna 325 duizend occasions geëxporteerd werden) gaat het nu gestaag bergafwaarts. In 2013 daalde de exportcijfer naar ruim 279 duizend stuks, voor dit jaar lijkt een eindstand van 245 duizend het meest waarschijnlijk. Vooral occasions met een hoge rest-bpm zijn geschikt voor export. Het beschikbare aantal daarvan is echter danig aan het verminderen, bovendien zijn de prijzen die men op de binnenlandse markt kan krijgen aan de beterende hand.
Niettemin blijft de export van premiummerk Mercedes-Benz nog steeds toenemen, daarnaast stijgt ook de export van Kia’s en Skoda’s. Volkswagen is dit jaar het meest geëxporteerde merk, vóór Opel en Mercedes-Benz. Populairste exportmodellen zijn de Volkwagen Golf en Passat Variant en de Opel Astra en Zafira.
Polen verstevigde andermaal zijn positie als het populairste exportland voor onze occasions; in het derde kwartaal was Polen goed voor 21,5 procent van de totale afzet. België (9,3 procent) pakt de tweede  plek, Litouwen (8,5 procent) het brons.

Zie de importcijfers Q3 2014

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding