ABN AMRO: Ondernemers autobranche zien omzetgroei

Het positieve sentiment lijkt nu ook vat te krijgen op de autobranche. In het eerste kwartaal was het ondernemersvertrouwen in de autobranche als enige sector nog negatief. Het vertrouwen sloeg om in het tweede kwartaal en dat is nu ook te zien in de omzetcijfers.

Dit zegt ABN AMRO woensdag in een sectoranalyse op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet in de gehele branche groeide in het tweede kwartaal 5,8 procent vergeleken met dezelfde periode in 2014. In het eerste kwartaal was al een omslag te zien met een groei van 1,7 procent. Sinds 2011 is er voor het eerst sprake van twee kwartalen groei, aldus de analyse.

De omzetgroei bij dealers en autobedrijven bedroeg in het tweede kwartaal 3,4 procent op jaarbasis. In het eerste kwartaal was de toename met 0,7 procent nog minimaal. De groei is vooral te danken aan een stijging van de occasionverkopen met 5,5 procent. Ook de verkopen van nieuwe auto’s droegen bij aan de groei (1,3 procent). ABN AMRO verwacht voor heel 2015 een omzetstijging van 5 procent, vooral dankzij een toename van de nieuwverkopen.

Met 14 procent was de omzetgroei het grootst bij de bedrijfswagens. De verkopen van bestelauto’s lagen 11,5 hoger, de vrachtautoverkopen trokken 62 procent aan en de verkoop van trekkers voor opleggers lag 83 procent hoger. De laatste cijfers zijn zo hoog doordat in de eerste helft van 2014 de verkopen historisch laag waren. Dit kwam door een enorme verkooppiek eind 2013. Veel transportondernemingen schaften nieuw materieel aan doordat per 1 januari 2014 nieuwe Europese emissienormen van kracht werden.

De onderhoud- en reparatiebranche heeft het nog wel steeds moeilijk. Al sinds 2012 daalt de omzet in deze sector en ook in 2015 lijkt daar geen einde aan te komen. ,,Op de markt voor autoservicebedrijven wordt scherp op prijs geconcurreerd en neemt het aanbod van werk af. Zo daalde het aantal schadecalculaties in het eerste halfjaar met 7 procent.”

De problemen in de autobranche zijn dan ook nog niet helemaal voorbij. De totale omzet ligt nog ruim 17 procent beneden de piek van begin 2008, aldus de analyse.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

ABN AMRO: Ondernemers autobranche zien omzetgroei - Automobielmanagement.nl

ABN AMRO: Ondernemers autobranche zien omzetgroei

Het positieve sentiment lijkt nu ook vat te krijgen op de autobranche. In het eerste kwartaal was het ondernemersvertrouwen in de autobranche als enige sector nog negatief. Het vertrouwen sloeg om in het tweede kwartaal en dat is nu ook te zien in de omzetcijfers.

Dit zegt ABN AMRO woensdag in een sectoranalyse op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet in de gehele branche groeide in het tweede kwartaal 5,8 procent vergeleken met dezelfde periode in 2014. In het eerste kwartaal was al een omslag te zien met een groei van 1,7 procent. Sinds 2011 is er voor het eerst sprake van twee kwartalen groei, aldus de analyse.

De omzetgroei bij dealers en autobedrijven bedroeg in het tweede kwartaal 3,4 procent op jaarbasis. In het eerste kwartaal was de toename met 0,7 procent nog minimaal. De groei is vooral te danken aan een stijging van de occasionverkopen met 5,5 procent. Ook de verkopen van nieuwe auto’s droegen bij aan de groei (1,3 procent). ABN AMRO verwacht voor heel 2015 een omzetstijging van 5 procent, vooral dankzij een toename van de nieuwverkopen.

Met 14 procent was de omzetgroei het grootst bij de bedrijfswagens. De verkopen van bestelauto’s lagen 11,5 hoger, de vrachtautoverkopen trokken 62 procent aan en de verkoop van trekkers voor opleggers lag 83 procent hoger. De laatste cijfers zijn zo hoog doordat in de eerste helft van 2014 de verkopen historisch laag waren. Dit kwam door een enorme verkooppiek eind 2013. Veel transportondernemingen schaften nieuw materieel aan doordat per 1 januari 2014 nieuwe Europese emissienormen van kracht werden.

De onderhoud- en reparatiebranche heeft het nog wel steeds moeilijk. Al sinds 2012 daalt de omzet in deze sector en ook in 2015 lijkt daar geen einde aan te komen. ,,Op de markt voor autoservicebedrijven wordt scherp op prijs geconcurreerd en neemt het aanbod van werk af. Zo daalde het aantal schadecalculaties in het eerste halfjaar met 7 procent.”

De problemen in de autobranche zijn dan ook nog niet helemaal voorbij. De totale omzet ligt nog ruim 17 procent beneden de piek van begin 2008, aldus de analyse.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding