Dat was 22 procent meer dan in 2015, een sterkere stijging dan de markt als geheel (6,5%), waarmee het marktaandeel van dit soort grotere modellen als de Renault Captur, Nissan Qashqai of Kia Sportage maar ook de BMW X1 ook toenam. Daarnaast is de wat welvarender autokoper in Europa duidelijk gevallen voor de ‘premium’ compact SUV (zoals die X1) waarvan er vorig jaar liefst 40 procent meer werden verkocht.  

Luca de Meo van Seat

"Als een merk een SUV of crossover aan het gamma toevoegt, dan zie je dat meestal direct terug in de positieve resultaten," zegt CEO Luca de Meo van SEAT met een verwijzing naar de Ateca die het uitstekend lijkt te doen. De groei in dit SUV-segment gaat overigens wel ten koste van de zogenaamde MPV’s maar met de komst van nieuwe modellen zoals de Ford S-Max en Renault Scenic lijken ook die modellen aan een nieuwe opmars bezig.