Topmodel is Model 3 waarvan er toch al 146.310 werden verkocht terwijl ook Model S en Model X in de modellen top tien voorkomen. Op de tweede en derde plaats wat nieuwe registraties betreft staan twee Chinese fabrikanten, BYD met 215.800 stuks en BAIC dat 160.790 nieuwe elektrische voertuigen verkocht.

Die cijfers zijn bij elkaar gezocht door het Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung Baden-Württemberg (ZSW). De Duitse merken, die veel ophef maken over de elektrificering, reiken tot nu toe op de lijst van nieuwe EV’s niet verder dan een zesde plaats voor BMW en een negende voor de Volkswagen Groep. Worden alle rondrijdende elektrische auto’s bij elkaar geteld, dan staat de Nissan Leaf voorlopig nog onbetwist bovenaan met 363.940 exemplaren op flinke afstand gevolgd door de Tesla Model S waarvan er tot en met eind vorig jaar 243.200 zijn afgezet.

Koploper wat landen betreft is China. Daar werden vorig jaar 1.256.000 EV’s geregistreerd waarmee het aantal E-auto’s op de weg in één jaar tijd bijna is verdubbeld. Op de tweede plaats komen de Verenigde Staten waar toch al ruim 1,1 miljoen elektrische auto’s rijden. In China is nu rond de vijf procent van alle auto’s elektrisch, in de VS komt dat nog niet verder dan twee procent. Derde is het kleine Noorwegen waar het bestand met 86.340 exemplaren toenam naar nagenoeg 300.000 EV’s. In dat Scandinavische land is de helft van de verkochte nieuwe personenauto’s nu elektrisch.