Over de eerste drie kwartalen van dit jaar blijft de EU-automarkt echter nog altijd negatief met een daling van 1,6 procent. Over die negen maanden laat, ondanks een wat herstellende vraag, van de grote landen alleen Duitsland een groei zien met een bescheiden 2,5 procent. In Spanje liggen de autoverkopen nog altijd ruim zeven procent onder het niveau van vorig jaar terwijl Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk alle lichte dalingen laten zien. De grootste daler is Zweden met een min van meer dan 12 procent.

Bij de kleinere landen zijn er enkele sterke groeiers, zoals Litouwen waar tussen januari en oktober 42 procent meer auto’s zijn verkocht, Roemenië met een groei van 16 procent en Griekenland en Hongarije waar tien procent meer auto’s werden verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Buiten de EU was IJsland het slechtste jongetje van de klas. Met in negen maanden tijd 9.825 nieuwe personenauto’s daalde de markt daar met een kleine 40 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding