Opmerkelijk is de positieve ontwikkeling van het rendement bij dealers met een omzet tot vijf miljoen euro per jaar. Daarentegen is het rendement bij dealers met een omzet tussen vijf en tien miljoen euro en boven tien miljoen euro gedaald.

 

Dit blijkt uit gegevens van de Bovag Branche Barometer over het tweede kwartaal van 2008. "Het is opvallend dat de rendementsontwikkeling tussen de diverse groepen zo verschillend is", zegt Geert Vermeer, voorzitter van Bovag Autodealers. De schaalvergroting die begin deze eeuw is ingezet, en die vooral de laatste paar jaar stevig doorzet, levert volgens deze gegevens nog niet overal het gewenste effect op. Zowel bij dealers met een omzet boven tien miljoen euro (Groep 3) als bij dealers met een omzet tussen vijf en tien miljoen euro (Groep 2) daalt het rendement. Bij dealers in Groep 2 gaat het om een daling van 1,92 naar 1,68 procent. Het rendement van dealers in Groep 1 (jaaromzet tot vijf miljoen euro) steeg wel van 1,08 naar 1,40 procent.

 

 Uit de gegevens blijkt dat de pijn vooral zit in de verkoop van gebruikte auto’s. Zowel de omzet als de brutowinst daarop is gedaald. Bij verkoop nieuw is de totale omzet en zelfs de brutowinst licht gestegen maar de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe auto is wel gedaald. Het aantal registraties op naam van autobedrijven is met 7,39 procent toegenomen (bron: RDC). Aftersales blijft redelijk op peil. De omzet is gestegen maar die stijging wordt grotendeels tenietgedaan door een stijging van de kosten. Vooral de loonkosten zijn gestegen. "De afspraken die in de cao zijn gemaakt zijn nog niet overal doorberekend in de prijzen", aldus voorzitter Vermeer.