De Nederlandse sportwagenfabrikant gaat er bovendien van uit dat de financiering voor 2010 is zekergesteld. Dat heeft bestuursvoorzitter Victor Muller gezegd in een vraaggesprek met het Financieel Dagblad. In het eerste halve jaar leed Spyker 8,7 miljoen euro verlies, nagenoeg evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. "Ik heb veel vertrouwen in ons product. Als de markt aantrekt kunnen we binnen afzienbare tijd winstgevend zijn", stelt Muller in het artikel.
Hij baseert zijn vertrouwen op de nieuwe C8 Aileron, de eerste Spyker met een automatische versnellingsbak. Daarnaast wijst Muller op de waarde van zijn auto’s nadat deze als lease-auto zijn gebruikt. "De markt kijkt naar die waarde en Spyker doet het daarin veel beter dan zijn collega’s." Muller herhaalt de verwachting dat de productie van de C8 Aileron voor het einde van het jaar zal worden opgeschroefd. Ook bevestigt hij dat het orderboek zich positief ontwikkelt maar concrete cijfers worden niet genoemd.
Op de beurs heeft de introductie van de C8 Aileron evenwel weinig indruk gemaakt. Het aandeel Spyker is dit jaar met circa veertig procent in waarde gedaald terwijl de AEX-index als geheel juist een stijgende trend laat zien. Maar Muller heeft ook daar een verklaring voor: "Luxe goederen liggen zwaar onder vuur, wij vormen geen uitzondering. Als de markt keert, zal ook de vraag naar luxe goederen weer toenemen." Volgens Muller is de economische situatie in de Verenigde Staten zich al aan het verbeteren, althans in de financiële sector. De verstrekking van consumentenkredieten blijft nog wel ‘buitengewoon’ moeilijk maar het is de vraag of de doelgroep van Spyker daarvan afhankelijk is. (FD / autointernationaal.nl)