Door de kredietcrisis worden banken geconfronteerd met een slecht functionerende kapitaalmarkt. Hierdoor stokt het proces van kredietverlening, wat een serieuze bedreiging vormt voor de reële economie. In Nederland is, net als in tal van andere Europese landen, door de overheid een Garantieregeling in het leven geroepen. De maximale omvang van deze regeling is gesteld op tweehonderd miljard euro. Verwacht wordt dat de garantieregeling de financiering van financiële instellingen weer op gang zal brengen, zodat de kredietverlening aan bedrijven en particulieren wordt gewaarborgd. Hiermee wordt door de politiek een positief effect op de economie beoogd.
LeasePlan is al jaren actief op de geld- en kapitaalmarkten om het door haar beheerde wagenpark met een omvang van ruim 1,3 miljoen voertuigen te kunnen financieren en noemt zich daarom een bank. LeasePlan heeft belang bij een goed functionerende kapitaalmarkt.
Financieel topman Guus Stoelinga van LeasePlan: "Deze goedkeuring bevestigt dat LeasePlan voldoet aan de strikte condities die de Nederlandse overheid heeft gesteld om van de regeling gebruik te kunnen maken. "
LeasePlan heeft sinds 1993 een algemene banklicentie en staat onder rechtstreeks toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Voorafgaand aan het verlenen van de garantie door de overheid is DNB geconsulteerd ten aanzien van de liquiditeit en solvabiliteit van LeasePlan.

Met de toekenning heeft LeasePlan een garantie verkregen voor uitgifte van schuldpapier tot een maximumbedrag van anderhalf miljard euro. LeasePlan zal de gegarandeerde emissie in december 2008 bij (inter)nationale investeerders plaatsen.