Is het eind van autoleasing nabij? Zo luidde de titel van het leaseseminar vandaag gehouden in de Expo hallen in Houten. Het trok volle zalen, maar zoals dagvoorzitter Paul Nouwen opmerkte: in oorlogstijd zijn de kerken altijd vol.
Hoewel er genoeg onheilsmeldingen werden gesproken, voorspelde geen van de sprekers het eind van zijn (lease)bedrijf. Hoewel werkelijke alle parameters op negatief staan, benadrukte bijvoorbeeld Carel Bal van ALD Automotive. "De economie zit tegen, de restwaarden kelderen, de overheid komt met nieuwe fiscale regels, vermogen aantrekken is duur en lastig en de arbeidsmarkt is aan het veranderen. Met werkelijk alle factoren waar leasing sterk mee verbonden is, is wat aan de hand. Dat is nog niet eerder vertoond."
Een nieuwe tijdsgeest moet uiteindelijk voor nieuwe leaseproducten zorgen. Maar voordat het zover is, wil de VNA een onderzoek naar de invloed van overheidsmaatregelen op de restwaardeproblematiek. Renate Hemerik, directeur van VNA, gaat dit onderzoek uitvoeren onder het huidige, rijdende wagenpark omdat die extra hard wordt getroffen. Hemerik vindt dat het risico niet alleen hoeft te liggen bij de leasemaatschappij maar dat deze het bijvoorbeeld onder het kopje ‘overmacht’ kan doorberekenen aan de klant.

 

Meer over het seminar in AM nr. 22 van 20 december

 

Zie ook: Nieuwe Toyota’s op Fleet management Expo