Ze staan bovenaan in 20 van de 27 categorieën. Dit toch al rooskleurige beeld wordt nog mooier als ook de submerken Mini (BMW) en Skoda (VW) als ‘Duits’ worden gezien. Tegenstand bieden alleen Mazda, Volvo en Renault.  Voor Mercedes is de occasionrapportage 2014 helemaal om van te jubelen. De B-Klasse schopt het tot ‘voertuig van het jaar’ (2: Volvo S60/V60, 3: Mercedes E-Klasse). Verder is de E-Klasse ‘beste van alle categorieën’; met de Audi’s Q5 en A5 op twee en drie. In totaal staat het merk met de ster zes keer bovenaan.

Dekra heeft de pechgegevens van circa vierhonderd volumemodellen bekeken, verdeeld over alle merken op de Duitse markt. Aan de uitkomsten liggen vijftien miljoen keuringen aan ten grondslag, verdeeld over twee jaar. Maatgevende criteria zijn de kilometrages en storingen. Daarbij moet het echt gaan om een mankement, niet om nalatigheid van de eigenaar, zoals versleten banden en rubbers van de ruitenwisser. Dekra onderscheidt de categorieën ‘tot 50.000 kilometer’, ‘50.000 tot 100.000 kilometer’ en ‘100.00 tot 150.000 kilometer’. Om een representatief beeld te geven, moeten van een bepaald model minstens duizend stuks getest zijn door Dekra, wil het in de lijst worden opgenomen.

Een ranking van slechtste auto’s presenteert Dekra niet. Zo’n overzicht zou volgens de expert weinig zeggen, aangezien het meestal om erg oude – en dus extra storingsgevoelige – modellen gaat.