De populairste occasion in dit segment is de Volkswagen Polo. Dit blijkt uit de Marktmonitor* van AutoScout24, de online portal voor gebruikte en nieuwe auto’s.

Jurgen Vugts, Managing Director AutoScout24 Nederland: "In 2016 was de kleine auto al enorm gewild in Nederland. Met name door de lage kosten, zoals een lagere wegenbelasting, lagere verzekeringspremie en lager verbruik. Veel meer dan in andere landen laten Nederlanders zich leiden door de prijs bij de aankoop van een tweedehandsauto. Ook in 2017 neemt de populariteit van de kleine auto toe. Omdat kleine auto’s in buurlanden minder in trek zijn, doen autoverkopers er verstandig aan om deze in het buitenland aan te kopen."
 

18 miljoen occasions bekeken in een maand

De afgelopen maand zijn er ruim 18 miljoen auto’s bekeken op de autowebsite en stonden er gemiddeld 260.000 occasions te koop. De gemiddelde prijs van een occasion is in september met 0.9 procent gestegen naar 14.680 euro. Dat is bijna 1.560 euro meer dan de gemiddelde prijs in september vorig jaar. "Het gaat goed met de occasionmarkt. Zo heeft de stijgende trend zich de afgelopen maanden weer voortgezet, want opnieuw is zowel de vraag als het aanbod toegenomen", aldus Vugts. 

Top 10 populairste occasions

Welke occasions waren in september in trek? De Volkswagen Golf is al jaren de favoriete nummer één van de meest populaire occasions, zo ook op dit moment. Wat opvalt, is dat negen van de tien meest gezochte occasions van Duitse makelij zijn:

1. Volkswagen Golf
2. Volkswagen Polo
3. Audi A3
4. Audi A4
5. BMW 3-serie
6. Opel Astra
7. Opel Corsa
8. Audi A6
9. Ford Focus
10. Renault Mégane 

MPV en SUV gewild

Ondanks dat MPV’s en SUV’s over het algemeen minder zuinige auto’s zijn, valt op dat deze sterk in populariteit zijn gestegen. Zo is er maar liefst 18 procent meer naar MPV’s gezocht. Het aanbod is de afgelopen maand met 6 procent toegenomen, waardoor de prijs met een half procent is gedaald naar gemiddeld 13.225 euro. Ook bij SUV’s is zowel een aanbod (7%) als populariteitsstijging (5%) te zien, welke ook in dit segment heeft geleid tot een kleine prijsdaling van een half procent.

*Indexen zijn op basis van ongeveer 200.000 gebruikte auto’s uit de AutoScout24 database. Ontwikkeling per segment is gebaseerd op de gegevens van september ten opzichte van augustus 2017. De volledige infographic is te vinden in de bijlage.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding