“De afgelopen jaren is e-commerce uitgebreid naar alle soorten producten en diensten en is ook de houding van de consument tegenover het gebruik van dit soort diensten veranderd. Bij auto’s is er een steeds grotere vraag om die op elk moment van de dag te kunnen kopen, vooral voor mensen die het te druk hebben om een dealer te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden.”

Geen persoonlijk contact

Met de verdere verspreiding van het coronavirus willen steeds meer mensen een auto kopen zonder persoonlijk contact meldt Toyota. “Met de service die we vandaag lanceren, reageren we op die vraag. Toyota is de eerste Japanse fabrikant die zo’n dienst lanceert in samenwerking met haar dealers,’’ verklaart het autobedrijf. Toyota hoopt zo snel mogelijk ook nieuwe auto’s online aan te kunnen bieden.