Juryvoorzitter Roger Deckers, directeur van het Automotive Technology Centre, reikte de prijs uit. Dat gebeurde vanochtend tijdens de officiële opening van de AutovakRAI.

Voor de achtkoppige jury van vakexpert gaven de eenvoud en het gebruiksgemak van de CobraScan de doorslag. De return on investment bij deze handtool ligt volgens hen op een hoog niveau.

De CobraScan maakt het volgens de experts erg makkelijk om gebruik te maken van de EOBD-informatie aan boord van de auto. Zodra hij in de gestandaardiseerde voertuigstekker zit, zorgt de software dat de communicatie automatisch wordt opgebouwd met de rekeneenheid van het voertuig. Verder ondersteunt de CobraScan alle gedefinieerde EOBD-protocollen. De informatie die hij opvraagt, bevat onder meer de actuele parameters, opgeslagen foutcodes van het voertuig, lambdasensors0gnalen en de systeeminformatie. Ook kunnen aanwezige foutcodes worden gewist. De scan verkort de tijdsduur van een emissiemeting en geeft beter inzicht in storingen. Het apparaat kan gebruikt worden met een pc of laptop.

Voor de jury woog ook sterk mee dat het product ‘toekomstproof’ is. Weliswaar omvat EOBD momenteel alleen emissiegerelateerde voertuiginformatie, maar op termijn zal ook data over veiligheid van het voertuig (ABS, airbags) er deel van gaan uitmaken. Met het oog daarop is de CobraScan elektronisch gezien zo ingericht dat hij eenvoudig te updaten is.

Er waren drie genomineerden voor de Innovatieprijs. In totaal waren er vijftien inzendingen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding