Het bedrijf ziet de vraag naar apparatuur voor de werkplaats voorlopig niet aantrekken. Van de 44 medewerkers worden er daarom 16 ontslagen. Het gedwongen vertrek treft volgens directielid Dirk Jan Boer alle niveaus van de  onderneming, van verkoop tot en met magazijn. "We zitten in de hoek waar de klappen vallen. Autobedrijven hebben hun werkplaats wel goed gevuld, want mensen rijden langer door. Maar geïnvesteerd wordt er niet, in apparatuur noch in grote projecten. Men denkt: ‘zolang die brug het nog doet, wacht ik nog wel even’."

Stokvis Equipment signaleerde de kentering in de periode december, januari. "Dan wacht je in eerste instantie nog af. Misschien trekt het nog aan. Maar in maart en april heeft de teruggang zich zo sterk doorgezet, dat we tegen elkaar zeiden: dit kán gewoon niet meer." De exacte omvang van de vraaguitval wil Boer niet noemen, maar het zou "meer dan dertig procent" zijn. Bovendien verwacht hij geen snelle ommekeer – als die er überhaupt komt.

De ondernemingsraad beraadt zich de komende weken over advies omtrent de maatregel. Met de vakbonden spreekt de directie over een sociaal plan. Het is nog niet op individueel niveau bekend wie van de medewerkers precies ontslag krijgt aangezegd. Wel let de directie er bij de operatie op dat de aanwezige branchekennis in huis blijft.

Leon Andriessen, voorzitter van de sectie Garage Uitrusting (GU) binnen de afdeling Autovak, spreekt van "een teken aan de wand". Toch is het nog te vroeg om te zeggen dat het over de hele linie slecht gaat in de equipmenthoek. "Concrete aanwijzingen daarvoor van andere GU-leden heb ik althans niet."

Meer hierover in AM 10, die vrijdag verschijnt.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding