De samenstellers zijn Autec-VLT Automotive Equipment, Stokvis Service en RAI Vereniging Keurmerk Hefbruggen. Gezamenlijk vormen zij de Interpretatiecommissie Keurmerk Hefbruggen, die donderdag is gepresenteerd tijdens de ledendag van de RAI-afdeling Autovak. De officiële aftrap was een feit nadat de drie partijen publiekelijk hun handtekening hadden gezet.

De commissie moet bevorderen dat er meer veiligheid in de werkplaats komt en duidelijkheid in de markt. Het initiatief van de drie grootste keurmerken van Nederland, gaat uit van de bestaande Europese norm NEN EN 1493 2010. Samen voeren de drie keurende instanties dit jaar ruim 27 duizend keuringen uit; ruim vijfhonderd keer leidde de check tot een volledige afkeuring.

"Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt", aldus Martijn van Eikenhorst, voorzitter van de Interpretatiecommissie. "Zeker na het recente rapport ‘Toezicht op arbeidsmiddelen’ van de Arbeidsinspectie is dat een belangrijk punt." Geen van de deelnemers van de Interpretatiecommissie of deelnemers aan het RAI Vereniging Keurmerk Hefbruggen (31 bedrijven) zijn volgens Van Eikenhorst negatief beoordeeld door de Arbeidsinspectie. "Door de indeling van dit werkhandboek, met directe verwijzingen naar de norm en de daarbij gehanteerde controlelijsten, onderling in overeenstemming te brengen is veel onduidelijkheid verdwenen."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding