Op grond van de bevindingen raadt de test- en certificeringsorganisatie aan om de sleutels minimaal eens per jaar te kalibreren.

Dekra-experts analyseerden gedurende een maand de kalibratie van ongeveer 4.500 momentsleutels. De afwijking overschreed bij 28 procent van de geïnspecteerde werkplaatsen de limiet. Bij een vijfde van de probleemgevallen bleek opnieuw afstellen niet voldoende en moesten de sleutels direct gerepareerd worden. De steekproef omvatte zowel draaimomentsleutels die regelmatig door Dekra worden geïnspecteerd als gereedschap van nieuwe klanten.

Hoewel er geen wettelijke verplichting is om momentsleutels te controleren, zou kalibreren volgens Dr. Gerd Neumann van Dekra Automobil GmbH over het algemeen jaarlijks of na vijfduizend gebruiksbeurten moeten gebeuren. "Dat lijkt veel, maar ervan uitgaande dat het gereedschap vijf keer per wiel wordt gebruikt, wordt dat aantal al bereikt na 250 voertuigen. Wanneer de momentsleutel slechts wordt gebruikt op twee tot drie voertuigen per dag moet de sleutel ook al na honderd dagen worden gekalibreerd."

Momentsleutels worden niet alleen voor de wielen gebruikt maar ook voor vastzetten van ruitenwisserarmen, bougies of schroeven voor het oliereservoir.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding