Onderhoud aan auto’s wordt steeds ingewikkelder. In sommige gevallen is het lastig om telefonisch het probleem uit te leggen, tenzij je dit kan verduidelijken met een foto of video. Daarom heeft AutoTools zijn dienstverlening uitgebreid met WhatsApp. De automotive professional kan via WhatsApp zijn probleem voorleggen en hier een foto of video aan toevoegen. De servicemedewerkers van AutoTools reageren binnen een half uur.

 red Kamphuis, Manager Marketingconcepten bij Sator: "Wij kregen steeds vaker beeldmateriaal toegestuurd via de mail en zagen hier kansen om dit eenvoudiger te maken via WhatsApp, waarbij je ook makkelijk filmpjes in kan sturen. Zo kunnen wij ook sneller en beter helpen".

AutoTools is de technische servicedesk binnen mijngrossier.nl. De monteur beschikt met AutoTools over de laatste technische informatie om elk type auto te kunnen blijven onderhouden, zoals afstelgegevens, elektrische schema’s en fabrikant checklisten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding