TomTom wil Tele Atlas overnemen voor twee miljard euro, ofwel euro 21,25 per aandeel. Lange tijd leek de markt daarmee akkoord te gaan. Maar sinds de Finse maker
van mobiele telefoons Nokia aankondigde 8,1 miljard dollar neer te willen leggen voor Navteq, is de koers van Tele Atlas boven het bod van TomTom uitgekomen. Navteq is een concurrent van Tele Atlas. Analisten noemden verder ook Garmin, Google en Microsoft als mogelijke kopers van Tele Atlas. Een woordvoerder van TomTom zei onlangs dat een verhoging van het bod op Tele Atlas ‘niet op de agenda staat’. Hij zegt dat zijn bedrijf nog geen aandelen van Tele Atlas heeft gekocht. In de markt wordt echter gespeculeerd op een hoger overnamebod voor Tele Atlas. Het aandeel Tele Atlas noteerde midden oktober een koers van 22,80 euro. Hoger dus dan het bod van TomTom. Aandeelhouders
kunnen tot 4 december hun stukken aanmelden. Ondertussen wordt het aandeel TomTom nauwlettend gevolgd door de beursanalisten. ING verhoogde onlangs haar advies van ‘hold’ naar ‘buy’. De ban verwacht dat een eventuele geslaagde overname van Tele Atlas de koers omhoog zal stuwen.
 

Uitspraak jaarrekening Spyker opgeschort
De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam doet voorlopig geen uitspraak in de zaak over de jaarrekening over 2006 van autofabrikant Spyker Cars. Dat heeft advocaat Tom van Wijngaarden, die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vertegenwoordig, gezegd. "De datum van de uitspraak is nog niet vastgesteld. Daarover volgt wellicht in de komende weken een beschikking", aldus de raadsheer. De AFM diende
op 1 september een verzoek in bij de Ondernemingskamer om de jaarrekening te laten herzien vanwege de vele gebreken in het rapport. Zo schetst Spyker volgens de toezichthouder een verkeerd beeld van de aankoopprijs van een verworven Formule
1 raceteam. Dit team is inmiddels alweer van de hand gedaan. Verder vindt de AFM dat Spyker tekort is geschoten in de verslaggeving als het gaat om latente belastingposten en bij het toelichten van de cijfers. De AFM wil vooralsnog niet inhoudelijk ingaan op de kwestie. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die zich bij de zaak aansloot, kon geen commentaar geven. Volgens een woordvoerder van de VEB mocht de advocaat
van zijn club niet aanwezig zijn bij de zitting. Begin oktober maakte Spyker bekend in het afgelopen jaar een verlies te hebben geleden van 1,3 miljoen euro, terwijl eerder nog een winst was gerapporteerd van 828 duizend euro. De reden daarvoor was dat de aankoopprijs van het Formule 1 raceteam in de boekhouding was gewijzigd. Spyker wordt al enige tijd geplaagd door verhalen over financieel wanbeleid. Deze geruchten zouden
leveranciers en sponsors van het Formule 1-team hebben afgeschrokken, waardoor het bedrijf er financieel steeds slechter voor kwam te staan. Onlangs werd de renstal verkocht voor 88 miljoen euro, waardoor Spyker weer enigszins lucht kreeg.

 

Stern: Van Kooy in the pocket
Autogroep Stern heeft de overname van branchegenoot Van Kooy Groep afgerond nu ook de NMa haar goedkeuring heeft gegeven. Door de overname verhoogt Stern de jaaromzet met 140 miljoen euro. Van Kooy voerde onder meer de automerken Mercedes-Benz,
Chrysler, Dodge en Saab. De onderneming telde bij overname zo’n 230 medewerkers en heeft vestigingen in onder meer Hilversum, Bussum en Almere. Stern noemt de dealerbedrijven van Van Kooy "matig renderend". Intensief ingrijpen moet ertoe leiden
dat de activiteiten van Van Kooy volgend jaar positief bijdragen aan het resultaat. Men kan dus de borst nat maken, daar in het Gooi. Overigens is ex-eigenaar Leo Knijn van Van Kooy toegetreden tot de raad van commissarissen van Markeur Holding.