Hiermee was de omzetstijging in augustus wat lager dan gemiddeld in de eerste zeven maanden van dit jaar. In deze periode was de omzet ruim vier procent hoger dan een jaar eerder. In 2006 was er nog sprake van een omzetstijging van ruim 5 procent. In augustus was de omzet van de foodsector bijna zeven procent hoger. Vooral de supermarkten deden het goed. Zij boekten ruim zeven procent meer omzet. De speciaalzaken in voedingsen genotmiddelen zagen hun omzet met drie procent stijgen. De omzet van de non-foodbranche bleef in augustus nagenoeg gelijk in vergelijking met een jaar eerder. In juli was de omzet van de non-foodbranche nog bijna zeven procent hoger dan in juli 2006. Vooral de winkels in woninginrichting, consumentenelektronica en bovenkleding boekten toen fors hogere omzetten.

Vrije val consumentenvertrouwen
De afremming van de consumptie vindt haar oorsprong in de negatieve ontwikkeling van het consumentenvertrouwen, in september daalde deze belangrijke indicator van 15 naar minus 1. Dit is de grootste daling ooit gemeten. Voor het eerst sinds de zomer van 2006 zijn er weer meer pessimisten dan optimisten. Niet alleen waren de consumenten veel somberder over het economisch klimaat, ook de koopbereidheid heeft een deuk
opgelopen. Het pessimisme van de consumenten betreft vooral de toekomstige economische en financiële situatie. Ook verwachten aanzienlijk meer consumenten dat de komende twaalf maanden de prijzen zullen stijgen. De werkloosheidsverwachting daarentegen steeg nauwelijks. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen en in de komende twaalf maanden samen is met liefst 28 punten gedaald. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen reageert snel en heftig op onzekerheden en slecht economisch nieuws. Maar de omvang van de daling is zonder weerga, aldus
samensteller CBS. Alleen de terugval in oktober 1998 komt enigszins in de buurt. Onder invloed van de Aziëcrisis daalde toen het oordeel over het economische klimaat met 21 punten.

 

Producentenhumeur blijft goed
De ondernemers in de industrie blijven goed geluimd. Het producentenvertrouwen kwam in september uit op 7,5, vrijwel gelijk aan augustus. Sinds medio 2006 ligt de stemmingsindicator voor de industrie op een hoog niveau. Over de toekomstige
productie waren de ondernemers iets minder positief dan in augustus. Toch denken per saldo meer ondernemers de productie op te voeren. Over de orderpositie waren de ondernemers beter te spreken dan in augustus. Het aantal ondernemers dat aangaf dat de orderontvangsten zijn toegenomen was iets groter dan het aantal dat een vermindering zag. Voor de binnenlandse markt kwamen meer orders binnen, het aantal ontvangen orders voor de buitenlandse markt bleef nagenoeg hetzelfde.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding