Het wordt daarmee steeds ongewisser waar het dit jaar op gaat uitdraaien. Normaal besproken eindigt dit jaar zo rond de 510 duizend nieuwe auto’s, maar de tegengestelde krachten van dit moment (kopersstaking tegenover registratienoodzaak vanwege komende prijsverhogingen) kunnen wel eens voor verrassingen zorgen. Ondertussen
buigt de branche zich ook over de marktomvang voor 2008. en die oefening is nog veel moeilijker. ING Bank houdt het op 495 duizend, RAI en BOVAG zijn met 487 duizend nóg pessimistischer – alhoewel hier ook een politiek motief tot terughoudendheid een rol zal spelen.

Niet onoverbrugbaar
Volkswagen heeft haar leidende positie in oktober weer wat verstevigd. Niettemin staat het merk nog steeds op verlies dit jaar, zodat een eventuele prolongatie van de titel ‘best verkochte merk’ niet al te veel feestgedruis met zich mee zal brengen. Opel ligt zo’n 2,5 duizend auto’s achter, veel dus, maar – zo leert de geschiedenis – niet helemaal onoverbrugbaar. We zullen zien. Peugeot heeft in oktober met de nieuwe 207 bijzonder goede zaken gedaan. De 207 maakt zelfs grote kans om 2007 af te sluiten als best verkochte model van Nederland. In oktober werd hij maar liefst tweemaal zo vaak verkocht als zijn directe concurrent, de Opel Corsa. Met nog twee maanden te gaan heeft de Franse auto nu een voorsprong van bijna 700 stuks.

Truckers tevreden
De bedrijfswagensector raakt bijna niet uitgesproken over de succesvol verlopen TERTS (BedrijfswagenRAI). Veel orders, ondanks (of misschien wel dankzij) de hier en daar fiks oplopende levertijden. Vrijwel alle bestelwagenmerken zijn het gemis van de particulier alweer lang te boven, alleen Renault profiteert nog niet van de forse marktgroei.Het beeld in de trucksector is aanzienlijk grilliger. Volvo en Iveco hebben een ronduit goed jaar, terwijl DAF, Scania, Mercedes-Benz en vooral MAN nog ver achterliggen op hun (top)verkopen van 2006. Maar ach, zolang er niet te veel marge naar de markt wordt weggespeeld is er ook voor deze merken alle reden tot tevredenheid. Een officieel cijfer omtrent de verwachte marktomvang voor volgend jaar zal binnenkort bekend gemaakt worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding