Carmonitor februari 2010: branche

Stern verlengt bankfaciliteit

Stern Groep heeft onlangs zijn bestaande bankfaciliteit verlengd tot 31 juli 2011. De faciliteit zou 31 maart aflopen. Stern liet ook weten dat het in het vierde kwartaal van 2009 een positief resultaat heeft geboekt. Daarmee zal het resultaat na belastingen in heel 2009 hoger uitkomen dan de 1,5 miljoen euro die over de eerste negen maanden zijn gerapporteerd, aldus het bedrijf. Stern maakt de definitieve cijfers op 18 maart aanstaande bekend.
Stern heeft de franchiseovereenkomst met het in 2004 overgenomen Budget Rent a Car opgezegd. De verhuuractiviteiten zullen worden voortgezet onder SternRent. Voordeel is volgens het bedrijf dat de hoge franchisekosten zullen wegvallen en dat Stern zich verder kan positioneren als mobiliteitsmerk.

TomTom: elke 48 uur nieuwe kaarten
TomTom slaagt er ondanks de economische tegenwind in zijn marges op peil te houden. Volgens topman Harold Goddijn zijn die namelijk nog heel gezond. Op hardware bedraagt de marge nog altijd zo’n veertig procent terwijl in het derde kwartaal op licenties voor kaarten vijftig procent werd verdiend. Over de verkopen in 2009 is Goddijn tevreden. "We hebben het goed gedaan, 2009 was een succesvol jaar. De balans is behoorlijk versterkt, terwijl de schuldpositie zeer aanzienlijk is verminderd."
Omdat TomTom steeds meer een leverancier van kaartgegevens en andere content wordt, valt het effect van de enorme prijzenslag bij de navigatieapparatuur mee. De inlijving van TeleAtlas in 2008 werkt wat dat betreft gunstig. Sinds de overname zijn de kosten bij deze kaartenmaker behoorlijk omlaaggegaan, terwijl de kwaliteit van de kaarten verder is verbeterd. Tegen het einde van dit jaar wordt het mogelijk elke 48 uur nieuw kaartmateriaal uit te brengen. Nu worden ieder kwartaal nieuwe kaarten gepubliceerd. "We vonden dat tempo te laag en wilden naar een continue verversing van het kaartmateriaal," aldus topman Goddijn in een verklaring.

Branche 2

Muller strikt ex-baas voor geld én commissariaat
Sportwagenfabrikant Spyker heeft meer financiering geregeld voor de overname van de Zweedse autofabrikant Saab. Topman Victor Muller heeft zijn oude werkgever Pieter Heerema bereid gevonden om een lening van 25 miljoen dollar (ruim 18 miljoen euro) te verstrekken.
Met de lening heeft Spyker naar eigen zeggen de noodzakelijke financiering voor de overname rond. Eind vorige december is al 25 miljoen dollar overgemaakt naar het Amerikaanse autoconcern General Motors, dat wilde stoppen met zijn dochterbedrijf Saab. Half juli moet Spyker nog eens 24 miljoen dollar betalen. Muller, in Zweden uitgegroeid tot held omdat hij Saab redde, werkte tussen 1984 en 1991 voor Heerema. Pieter Heerema laat weten een goed rendement op de investering te verwachten als het management van Spyker erin slaagt om zijn ondernemingsplan uit te voeren. Het is de bedoeling dat (een vertegenwoordiger van) Heerema een zetel krijgt in de raad van commissarissen van Spyker.
De lening is verstrekt voor een periode van twee jaar. Spyker betaalt meer dan tien procent rente. Heerema kan de lening ook omzetten in aandelen Spyker tegen vier euro per stuk. Het aandeel Spyker staat (na een turbulente aantal weken waarin het aandeel een top van 6,80 euro bereikte) nu weer op een dikke drie euro.

 Download de Carmonitor februari 2010: branche

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Carmonitor februari 2010: branche - Automobielmanagement.nl

Carmonitor februari 2010: branche

Stern verlengt bankfaciliteit

Stern Groep heeft onlangs zijn bestaande bankfaciliteit verlengd tot 31 juli 2011. De faciliteit zou 31 maart aflopen. Stern liet ook weten dat het in het vierde kwartaal van 2009 een positief resultaat heeft geboekt. Daarmee zal het resultaat na belastingen in heel 2009 hoger uitkomen dan de 1,5 miljoen euro die over de eerste negen maanden zijn gerapporteerd, aldus het bedrijf. Stern maakt de definitieve cijfers op 18 maart aanstaande bekend.
Stern heeft de franchiseovereenkomst met het in 2004 overgenomen Budget Rent a Car opgezegd. De verhuuractiviteiten zullen worden voortgezet onder SternRent. Voordeel is volgens het bedrijf dat de hoge franchisekosten zullen wegvallen en dat Stern zich verder kan positioneren als mobiliteitsmerk.

TomTom: elke 48 uur nieuwe kaarten
TomTom slaagt er ondanks de economische tegenwind in zijn marges op peil te houden. Volgens topman Harold Goddijn zijn die namelijk nog heel gezond. Op hardware bedraagt de marge nog altijd zo’n veertig procent terwijl in het derde kwartaal op licenties voor kaarten vijftig procent werd verdiend. Over de verkopen in 2009 is Goddijn tevreden. "We hebben het goed gedaan, 2009 was een succesvol jaar. De balans is behoorlijk versterkt, terwijl de schuldpositie zeer aanzienlijk is verminderd."
Omdat TomTom steeds meer een leverancier van kaartgegevens en andere content wordt, valt het effect van de enorme prijzenslag bij de navigatieapparatuur mee. De inlijving van TeleAtlas in 2008 werkt wat dat betreft gunstig. Sinds de overname zijn de kosten bij deze kaartenmaker behoorlijk omlaaggegaan, terwijl de kwaliteit van de kaarten verder is verbeterd. Tegen het einde van dit jaar wordt het mogelijk elke 48 uur nieuw kaartmateriaal uit te brengen. Nu worden ieder kwartaal nieuwe kaarten gepubliceerd. "We vonden dat tempo te laag en wilden naar een continue verversing van het kaartmateriaal," aldus topman Goddijn in een verklaring.

Branche 2

Muller strikt ex-baas voor geld én commissariaat
Sportwagenfabrikant Spyker heeft meer financiering geregeld voor de overname van de Zweedse autofabrikant Saab. Topman Victor Muller heeft zijn oude werkgever Pieter Heerema bereid gevonden om een lening van 25 miljoen dollar (ruim 18 miljoen euro) te verstrekken.
Met de lening heeft Spyker naar eigen zeggen de noodzakelijke financiering voor de overname rond. Eind vorige december is al 25 miljoen dollar overgemaakt naar het Amerikaanse autoconcern General Motors, dat wilde stoppen met zijn dochterbedrijf Saab. Half juli moet Spyker nog eens 24 miljoen dollar betalen. Muller, in Zweden uitgegroeid tot held omdat hij Saab redde, werkte tussen 1984 en 1991 voor Heerema. Pieter Heerema laat weten een goed rendement op de investering te verwachten als het management van Spyker erin slaagt om zijn ondernemingsplan uit te voeren. Het is de bedoeling dat (een vertegenwoordiger van) Heerema een zetel krijgt in de raad van commissarissen van Spyker.
De lening is verstrekt voor een periode van twee jaar. Spyker betaalt meer dan tien procent rente. Heerema kan de lening ook omzetten in aandelen Spyker tegen vier euro per stuk. Het aandeel Spyker staat (na een turbulente aantal weken waarin het aandeel een top van 6,80 euro bereikte) nu weer op een dikke drie euro.

 Download de Carmonitor februari 2010: branche

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding