Stern Groep heeft in het vierde kwartaal van 2009 een voorlopig positief resultaat geboekt en heeft tevens zijn bankfaciliteiten verlengd. Stern verwacht dat met het positieve resultaat over het vierde kwartaal het resultaat na belastingen over heel 2009 hoger uit zal komen dan de anderhalf miljoen euro die op 18 november 2009 werd gerapporteerd over de eerste negen maanden. In het resultaat zijn ook de kosten van reorganisatieplan Stormvogel, eenmalige belastingbaten en het resultaat op verkochte bezittingen meegenomen. Stern maakt de definitieve cijfers op 18 maart bekend. De nieuwe afspraken die Stern met de banken heeft gemaakt over solvabiliteit en rentedekking komen overeen met de huidige afspraken. Omdat het concern nu kan beschikken over kredieten voor de periode van achttien maanden, in plaats van de bestaande twaalf maanden, wordt de renteopslag boven eenmaands Euribor met 0,25% verhoogd.
Tot slot meldt Stern dat het de franchise overeenkomst met Budget Rent a Car heeft opgezegd. De verhuuractiviteiten worden na de zomer voortgezet onder SternRent. Dit heeft volgens Stern als voordeel dat de relatief hoge franchisekosten van Budget Rent a Car zullen wegvallen.

Duitse tegenslag voor TomTom
TomTom krijgt opnieuw een klap te verwerken. Klanten van T-Mobile in Duitsland krijgen binnenkort gratis de mobielenavigatiesoftware van concurrent Navigon. T-Mobile heeft in Duitsland 39 miljoen klanten, over heel Europa en in de VS zijn het er ruim 110 miljoen. Als eerste kunnen klanten met een bij T-Mobile aangeschafte iPhone binnenkort gratis de software van Navigon downloaden. Over versies voor klanten met andere types smartphones zijn gesprekken gaande. Volgens een zegsman is Navigon, een in opkomst zijnde Duitse navigatiespeler, ook in overleg met telecomproviders in andere Europese landen.
Het is niet voor het eerst dat Navigon concurrent TomTom een gevoelige tik uitdeelt. Met veel aplomb kondigde de Nederlandse navigatiefabrikant in juni vorig jaar aan dat het als eerste met navigatiesoftware voor de populaire iPhone van Apple zou komen. TomTom had echter zo veel tijd nodig voor de ontwikkeling, dat concurrent Navigon uiteindelijk de loef afstak en marktaandeel kon veiligstellen. Nokia en Google kondigden recent al gratis navigatiesoftware aan voor hun mobieltjes. De koers van TomTom dook daarop omlaag.

Branche 2

Heerema voor ruim een kwart eigenaar Spyker
Topman Pieter Heerema van het gelijknamige offshorebedrijf bezit nu 28,6 procent van de aandelen Spyker Cars. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde melding bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. Heerema maakte in februari nog de overname van het Zweedse Saab mogelijk door Spyker Cars 25 miljoen euro te lenen. Deze lening kan worden omgezet in aandelen van de bolidebouwer uit Zeewolde. Heerema heeft nu 4,59 miljoen aandelen Spyker Cars in handen, die hij heeft ondergebracht in het investeringsvehikel Epcote SA.

 Download Carmonitor Maart 2010 Branche

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding