De verkoop van nieuwe auto’s is in maart flink toegenomen. De stijging van 31 procent, ten opzichte van maart 2009, is een behoorlijke verbetering. In januari en februari stegen de verkopen respectievelijk 11 en 12 procent in vergelijking met een jaar eerder.
In de eerste drie maanden van 2010 zijn 145.535 auto’s op kenteken gezet. In het crisisjaar 2009 lag het aantal registraties over het eerste kwartaal 16,8 procent lager, op 124.634 stuks. Overigens is de daling door de crisis nog niet teniet gedaan; in 2008 lagen de nieuwverkopen in de maanden januari tot en met maart nog op 164.037 auto’s.

Net als in januari is Volkswagen – met een marktaandeel van 10,4 procent – het best verkochte merk over maart 2010. Er staan dan ook twee Volkswagen-modellen in de topvijf van best verkochte auto’s over die maand: op plaats 2 de Golf en op plaats 3 de Polo. Het best verkochte automodel in maart was de Toyota Aygo, met 5.302 kentekenregistraties. Ford doet het ook goed met de Ka op de vierde plaats en de Fiesta op de vijfde.

Uit analyse blijkt verder dat de groei van de verkopen vooral te danken is aan particuliere autokopers. Het aandeel van deze klantengroep ligt 32,2 procent hoger dan een jaar geleden. Leaseauto’s blijven kennelijk nog altijd langer in gebruik voordat de rijders een nieuwe auto van de zaak mogen uitzoeken. Bureau Aumacon verwacht voor 2010 een totaalmarkt van 425 duizend nieuwe personenauto’s in Nederland.

markt.nl

Zuiderburen op weg naar 480 duizend
Voor het eerst drukt het succes van het autosalon van Brussel zich uit in cijfers. In maart werden in België 28 procent meer nieuwe auto’s geregistreerd dan in maart 2009. Met 64.330 in plaats van 50.258 inschrijvingen maakt de Belgische autoverkoop een mooie sprong. Over de eerste drie maanden van het jaar hebben de Belgen nu een stijging van twaalf procent genoteerd.

De heropleving is er niet alleen bij de personenwagens. Ook andere soorten voertuigen doen het plots een stuk beter dan een jaar geleden of houden de terugval voor het eerst in maanden binnen de perken. Zo werden er in maart dertien procent meer bestelauto’s ingeschreven en zelfs 34 procent meer vrachtwagens tot 16 ton, blijkt uit de cijfers van federatie Febiac, de evenknie van onze RAI. Febiac verwacht voor de komende maanden ook lichtjes meer inschrijvingen dan vorig jaar, resulterend in net iets meer dan 480 duizend personenwagens voor het hele jaar.

Markt.nl

Download Carmonitor April 2010 Markt.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding