De verkopen van nieuwe auto’s in de Europese Unie zijn in juli en augustus verder gedaald, zo blijkt uit cijfers van fabrikantenkoepel Acea. In juli 2010 zijn ruim een miljoen nieuwe auto’s geregistreerd maar ten opzichte van juli 2009 is dat een daling van 18,6 procent. In augustus, traditioneel een maand van weinig verkopen vanwege de vakanties, zijn meer dan 700 duizend auto’s op naam gezet. In vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder is dit een afname van 12,9 procent. Over de eerste acht maanden van 2010 zijn in totaal 9.300.326 nieuwe auto’s verkocht. Dat is nog drie procent minder dan in januari tot en met augustus 2009. Nederland steekt positief af tegen deze gemiddelden, met ruim 22 procent toegenomen verkopen over 2010 tot nu toe. Duitsland (-28,7 procent) is de grootste automarkt waar de klad in zit, in Italië (-2,5 procent) is het verlies nog te overzien. In Spanje (+21,9 procent) gaan de zaken weer beter, net als in Groot-Brittannië (+13,2 procent).

 

Lange rij verliezers
In juli eindigden de Europese verkopen van bijna elk autoconcern in de min. Enige  uitzondering was Jaguar/Land Rover (+32,0%). En het waren niet de minste fabrikanten die de omzet zagen dalen: Toyota (-30,7%), Chrysler (-42,9%), Fiat (-31,4%) maar ook General Motors, Ford, Suzuki en Honda. In augustus scoorden deze fabrikanten over het algemeen nog steeds slecht, terwijl Mitsubishi (+30,5 procent) en Volvo (+13,0) juist een goede maand hadden.

 

Ook hogere prognose voor Belgische markt

Febiac (de Belgische Rai Vereniging) ziet de inschrijvingen van nieuwe personenwagens alsmaar positiever in. Eerst luidde het nog dat er dit jaar 480 à 490 duizend nieuwe auto’s op de weg zouden verschijnen, in september werd de prognose al op 520 duizend stuks gesteld, maar nu schat Febiac dat zelfs 535 duizend exemplaren mogelijk moet zijn. Dat is dan bijna evenveel als in recordjaar 2008 toen er 535.947 nieuwe auto’s aan het wegennet van onze zuiderburen werden toegevoegd.  Tot en met september staat de Belgische teller voor dit jaar op 433.997 nieuwe auto’s, een toename met 15,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In september werden 36.945 nieuwe auto’s in het verkeer gebracht (+3,5%). Verschillende factoren bepalen deze sterke cijfers. Zo kopen de Belgen – evenals de Ollanders -meer kleine, goedkope auto’s en helpt het ook dat de federale overheid een korting van drie tot vijftien procent geeft voor auto’s die minder dan 115 gram CO2/km uitstoten.

 

 Download Carmonitor: markt.eu oktober 2010 (PDF)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding