Navigatiebedrijf TomTom heeft in het derde kwartaal van dit jaar meer navigatiekastjes verkocht dan in het tweede kwartaal. Beleggers schrokken echter van een onverwachte last vanwege de zwakkere Amerikaanse dollar. Deze last van 20 miljoen euro drukte de nettowinst. Deze daalde op jaarbasis met 37 procent tot 19 miljoen euro, ónder de gemiddelde analistenverwachting. De omzet steeg het afgelopen kwartaal echter met 3 procent tot 375 miljoen euro, terwijl analisten hadden gerekend op een kleine daling van de omzet.
Ondanks de last herhaalde TomTom bij de publicatie van de Q3-cijfers de verwachting van een stabiele omzet en winst per aandeel in 2010 ten opzichte van 2009. De Amerikaanse dollar gooit roet in het eten, maar operationeel lopen ze keurig in de pas, aldus een analist.TomTom profiteerde van een toename van het marktaandeel in zowel thuismarkt Europa als in Noord-Amerika. Op jaarbasis groeide het marktaandeel in Europa van 45 naar 48 procent. In Noord-Amerika nam het marktaandeel toe van 20 tot 25 procent.
De prijs van de kastjes daalde bovendien minder hard dan TomTom had verwacht. “De daling was op jaarbasis minder dan 10 procent”, zei financieel directeur Marina Wyatt in een toelichting. TomTom kampt wel met een krimpende markt voor navigatiekastjes door de concurrentie van smartphones. Het bedrijf probeert daarom steeds meer omzet te halen uit andere segmenten, zoals het leveren van diensten, kaartmateriaal en ingebouwde systemen in auto’s. In het derde kwartaal was verreweg het grootste deel van de omzet (293 miljoen euro) afkomstig uit het consumentensegment. Terwijl deze omzet echter op jaarbasis stabiel bleef,stegen vooral de inkomsten uit het autosegment. Dit zijn de inkomsten die voortkomen uit de directe levering aan autofabrikanten. Deze omzet steeg op jaarbasis met bijna 50 procent. Overigens bleef deze stijging achter bij de verwachtingen. Branche 
CommissariswisselAutodealer Stern heeft een buitengewone vergadering van de aandeelhouders bijeen geroepen voor de benoeming tot lid van de Raad van Commissarissen van de heer A. Nühn. De heer Nühn was voorheen onder meer CEO van Sara Lee International. Het is zeker niet zijn eerste commissariaat, ook bij onder meer Alpinvest, Heiploeg en Sligro Food Group waakt hij over de directie. Tegelijkertijd vertrekt de heer J. Keijzer uit diezelfde Raad van Commissarissen van Stern. De vergadering wordt gewoon bij Stern op kantoor gehouden op 13 december a.s. 
Het aandeel Spyker Cars daalde eind oktober met bijna 17 procent. Beleggers reageerden teleurgesteld op de verlaagde verkoopprognose van het Nederlandse moederconcern van het Zweedse automerk Saab. Spyker stelde de verkoopdoelstelling voor 2010 naar beneden bij tot 30.000 à 35.000 auto’s. Eerder werd nog een verkoopverwachting gehandhaafd van 45.000 auto’s. Voor 2011 en 2012 bleven de verkoopdoelstellingen overeind. In 2011 moet de verkoop uitkomen op 80.000 auto’s en in 2012 op 120.000, aldus Spyker. Spyker zei verder voor 2010 en 2011 nettoverliezen te verwachten. In het derde kwartaal leed het bedrijf een nettoverlies van 39,9 miljoen euro op een omzet van 275 miljoen euro. In 2012 denkt het bedrijf winstgevend te zijn.
Spyker-topman Victor Muller zei in een toelichting op de cijfers mogelijk in april 2011 een notering in Stockholm aan te vragen. De notering in Amsterdam blijft voorlopig gehandhaafd. Al leen als de handelsvolumes niet hoog genoeg zijn, wordt de notering in Amsterdam beëindigd, aldus Muller.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding