Explora uit Ede bestaat zestig jaar en heeft ruim een kwart eeuw uitlijnapparatuur in het assortiment. Lange tijd verkocht men voornamelijk highend uitlijnapparatuur aan de bandenspecialisten. "De handelingen bij meten en corrigeren van de wielstanden werden door veel autobedrijven ervaren als te complex en te tijdrovend", schetst Bart van Moerkens, salesmanager bij Explora. "Garages stelden het werk uit of schoven het door naar de bandenspecialisten. Maar daarmee lieten ze wel veel omzet lopen."

Gebruiksvriendelijker

Ten opzichte van tien jaar geleden is de moderne uitlijnapparatuur echter veel gebruiksvriendelijker. Die boodschap dringt steeds meer door tot merkdealers en universele autobedrijven. "Van ‘veel te ingewikkeld, daar beginnen we niet aan’, krijgen we bij het demonstreren van de moderne Hunter-apparatuur te horen ‘o, gaat dat zo snel.’ De techneuten in de werkplaats durven het weer aan."

In het licht van langere onderhoudsintervallen en dalende werkplaatsbezetting schept dat kansen voor garagehouders. Met de Hunter Quick Check verlaagt Explora de drempel nog eens extra. "Een monteur kan er in twee minuten mee controleren of de uitlijning klopt. De meting wordt automatisch afgedrukt op een gepersonaliseerd controlerapport. Zo kan de receptionist op basis van feiten de automobilist een uitlijning verkopen", legt Bart Moerkens uit. "Uit onderzoek blijkt dat 7 van de 10 voertuigen een verkeerde wielstand heeft. Dus met uitlijnen kan de garagist geld verdienen."

Succesverhalen

Explora kent inmiddels meerdere succesverhalen. Een Amsterdamse bandenspecialist mocht de Hunter Quick Check vier weken proberen, om te zien of mensen na een uitlijncheck ook bereid waren een uitlijnbeurt te laten uitvoeren. Een bescheiden advertentie – ‘gratis uitlijncontrole bij uw auto’ – zorgde voor een 180 auto’s grote stormloop. "Daarvan mochten er 140 auto’s uiteindelijk uitgelijnd worden!"

De Hunter Quick Check is uitsluitend geschikt voor uitlijncontroles; voor correctie van de wielstanden is dus een extra uitlijnapparaat nodig. Maar omdat in deze tijden van lage rendementen investeren in twee apparaten voor veel ondernemers een brug te ver is, heeft Explora de Hunter Hawkeye Quickgrip uitlijncomputer in het assortiment. "Dit model is sinds kort kosteloos voorzien van de Quick Check software. Kan dus voor de snelle controle én het uitlijnen worden gebruikt. Zo hoeft de ondernemer maar te investeren in één uitlijncomputer."

8 per maand wordt 8 per dag

Tot voor kort lijnde VW-/Audi-dealer Lexpoint een auto alleen uit als daar een technische aanleiding voor was. Nu echter worden in Hoofddorp de wielstanden gecontroleerd bij alle auto’s met meer dan 60.000 kilometer levenservaring. "Ons vorige systeem was gedateerd. Alleen het opspannen kostte al bijna 45 minuten en dan kwamen daar nog 25 tot 45 bij voor het corrigeren", vertelt Bert Westerbeek, manager after sales. Dankzij de Hunter Hawkeye Quickgrip met quick check software is een stevige tijdwinst geboekt. "Onze monteurs zijn nu met 30 à 35 minuten klaar. Een quick scan is in twee minuten gepiept."

De controle inclusief persoonlijk rapport (met foto van de auto) blijkt een prima handvat om de klant te overtuigen van het nut van uitlijnen, veelal in combinatie met een APK of onderhoudsbeurt. "Mensen zijn gevoelig voor de argumentatie van het voorkomen van overmatige bandenslijtage en extra brandstofverbruik. Vroeger deden we 8 uitlijnbeurten per maand, momenteel zijn dat er 8 tot 10 per dag."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding