"De speed pedelec is een relatief nieuw fenomeen, en zeker als leaseproduct is er nog weinig ervaring mee. Toch denken we dat het een waardevolle aanvulling kan zijn op ons bestaande aanbod. We nodigen onze klanten dan ook graag uit om de speed pedelec uit te proberen, zodat we kunnen leren van hun ervaringen." Van Klink denkt dat ervaring opdoen nu het belangrijkste is. De speed pedelec kent namelijk niet alleen maar voordelen, er zijn ook twijfels bij tegenstanders. "Die discussie zien we nu. Waar laten we deze manier van mobiliteit? Op het fietspad of op de weg? De maximale snelheid van 45 km/h is voor het fietspad te hoog, maar voor de weg te laag. Daarnaast zie je per gemeente verschillende regels, wat voor onduidelijkheid zorgt."

Kennismaken

Toch gelooft Van Klink dat de speed pedelec al eerder een vaste positie kan gaan innemen in veel woon-werkverkeer, zeker voor de korte afstand, dat nu nog per auto gebeurt. "Alleen al hier in Apeldoorn zien we dat veel werkgevers initiatieven ontplooien om hun werknemers de auto uit te krijgen. Niet alleen vanwege milieuoverwegingen, maar ook puur praktisch om parkeerproblemen op te lossen. Vanwege die ontwikkeling willen we graag dat onze klanten in ieder geval kennismaken met de speed pedelec. Samen kunnen we dan leren of en op welke manier deze ‘super E-bike’ kan passen in de doelstellingen van onze klanten, en of het werkelijk een alternatief voor de auto of het openbaar vervoer kan zijn. Er komt sowieso een nieuwe, vereenvoudigde bijtellingsregeling voor de speed pedelec, dus dat hebben we al mee!