Familiebedrijf Micpoint, met als algemeen directeur Denis Leemkuil en technisch directeur Frank Leemkuil, praat met de energie en flexibiliteit van een hippe start-up. Toch is Micpoint al meer dan 27 jaar actief. De aanwezige expertise op het gebied van fleetmanagement vormt het startpunt. Kilometerregistratie, rijstijl, verbruik, verhouding zakelijk/privé: het zijn dit soort data dat MyFMS al decennialang aanlevert aan leasemaatschappijen, wagenparkbeheerders en autoverhuurders. "Nu is het tijd voor MyFMS 2.0; we willen gaan bijdragen aan ‘smart cities’ in de wereld van ‘internet of things’", vertelt Frank Leemkuil.

Datagedreven dienstverlener

Dat klinkt wellicht abstract, dus geeft de technisch directeur een concreet voorbeeld: "Als je vuilcontainers voorziet van sensoren, dan is onze techniek in staat om een melding te verzenden zodra ze vol zijn. Zo hoeft de vuilophaaldienst alleen langs als de container vol is." Nog zo’n concrete toepassing: straatlan­taarns die het zelf melden als ze kapot zijn. Denis Leemkuil verklapt waarom MyFMS zo breed inzetbaar is. "Bij het ontwerp van hard- en software hebben wij gekozen voor het ontwikkelen van dermate abstracte connectoren, dat generieke koppelingen en overcapaciteit ingebouwd zijn voor het ontsluiten van veel meer gegevens dan bij fleetmanagement noodzakelijk is." De door Micpoint ontwikkelde MyFMS Smart Reader is bijvoorbeeld erg zuinig met stroom; veel zuiniger dan de alternatieven. Ook werkt het device samen met 80 procent van de toegangscontrolesystemen. Micpoint ziet zichzelf binnen de keten als datagedreven dienstverlener, waarbij een partnerschap met Qlik Sense (Business Intelligence) voor nog meer toegevoegde waarde zorgt.

In de cloud

Qlik Sense, een van de meest vooruitstrevende partners op het gebied van business intelligencesoftware in de cloud, en Micpoint gaan samen de ‘big data’ vertalen in dashboards, zodat bedrijven de gegevens kunnen gebruiken om te groeien. "Met zo’n dashboard komt informatie ook echt tot leven", stelt Frank Leemkuil. "Die vertaling stelt een bedrijf in staat om te analyseren, te leren, te verbeteren en beslissingen te nemen op het juiste moment." Die vertaalslag wordt door Micpoint straks ook aangeboden in apps, die beschikbaar zijn in een app center. Met dit soort initiatieven kan de informatie ook echt worden gebruikt in de samen­leving. "Natuurlijk blijven we actief in het fleetmanagement, want met de trend van gebruik in plaats van bezit en de deelauto is de branche volop in beweging. Met het accent op de datagedreven diensten beginnen we aan een spannend nieuw hoofdstuk voor Micpoint", besluit Denis Leemkuil.