Daarmee willen de Fransen duidelijk maken dat negentig jaar Citroën gelijk staat met negentig jaar creatieve technologie. Citroën was vaak pionier met het toepassen van bijzondere nieuwe technieken zoals pneumatische vering, meedraaiende koplampen en voorwielaandrijving.
De oorsprong ligt echter bij de behoudende Type A uit 1919, die zich eigenlijk alleen qua productiemethode van de concurrentie (i.c. Renault) onderscheidde. De van oorsprong Nederlandse André Citroën was namelijk de eerste autofabrikant die het lopendebandprincipe toepaste in Europa met een scherpe prijsstelling tot gevolg. André Citroën bleek niet alleen visionair te zijn maar was ook een groot marketingtalent.
Citroën staat bekend als een bedrijf dat zijn tijd vaak ver vooruit was maar heeft ook een roerige historie. Een aantal keren ging het bedrijf bijna kopje onder. Citroën liep in 1934 financieel volledig leeg op de ontwikkeling van de Traction Avant en moest zich toen over laten nemen door Michelin. Gelukkig kon deze innovatieve Citroën dankzij financiële steun van de bandenfabrikant zo wel in productie worden genomen en schreef het Franse merk (opnieuw) geschiedenis. De Traction Avant was namelijk de eerste in massa geproduceerde voorwielaangedreven auto met een zelfdragende carrosserie.

Begin jaren zeventig belandde Citroën met de amper winstgevende 2CV/Dyane/Ami en de complexe GS plus DS opnieuw in de problemen. Dit keer leverde men zich over aan Peugeot. De op de 104 gebaseerde Visa was nog geen overtuigend succes, maar met de BX uit 1982 had Citroën weer een hit in handen en kon het herstel beginnen. Door de overname van Citroën door Peugeot ontstond de autogroep PSA dat zich later ook over Talbot (voormalig Simca/Sunbeam) zou ontfermen. Hierin verslikte het autoconcern zich behoorlijk maar het noodlot kon worden afgewend dankzij het succesnummer 205. Sindsdien heeft PSA, ondanks verliesgevende jaren, eigenlijk geen grote dieptepunten meer gekend. 

Tegenwoordig is het Franse concern de op één na grootste autoproducent in Europa en heeft ruim tweehonderdduizend mensen in dienst. (autointernationaal.nl)