Nog maar 2 procent van nieuwe auto’s is een diesel

Van alle in de eerste vier maanden van dit jaar geregistreerde nieuwe personenauto’s had nog maar 2 procent een dieselmotor. Vorig jaar rond die tijd was dat al gezakt naar 3 procent. Bijna 4 op de 10 nieuwe diesels werd door een particulier aangeschaft, tegen ongeveer een derde een jaar geleden. Benzine neemt dit jaar 40 procent voor haar rekening terwijl dat begin 2021 nog 56 procent was.

Import occasions met dieselmotor 40% gedaald

Iets meer dan 40 procent van de registraties is nu een hybride model en ruim 17 procent betreft een volledig elektrische auto. Dit blijkt uit cijfers van BOVAG en RDC. In de periode januari tot en met april vorig jaar was nog 34 procent een (plug-in) hybride en bijna 7 procent een EV.

Particulieren

Een derde van de nieuwe elektrische personenauto’s werd aangeschaft door particulieren, oftewel ruim 5.600 voertuigen. Vorig jaar waren dat er in de eerste vier maanden iets meer dan 1.500. Daarnaast kregen nog eens ruim 3.000 particulieren een nieuwe EV via private lease, bijna 5 keer zoveel als een jaar geleden. Onder invloed van de subsidieregeling is meer dan de helft van alle nieuwe elektrische personenauto’s die dit jaar tot en met april werden afgeleverd, bestemd voor een particulier.

Elektrisch

De elektrische versies voeren tevens de ranglijst van de modellen aan. Qua merken is Kia dit jaar in de eerste vier maanden koploper met 11,8 procent van alle nieuwe elektrische personenauto’s, op de voet gevolgd door Skoda met een aandeel van 10,4 procent. Peugeot completeert het erepodium en heeft een marktaandeel van 7,9 procent, terwijl Audi en BMW de plekken 4 en 5 bezetten met respectievelijk 7,3 en 6,7 procent. Het aandeel van Skoda in de EV-markt komt volledig op conto van de Enyaq, het populairste elektrische model in deze periode. De Kia Niro is op plek 2 goed voor 6,3 procent, gevolgd door de Audi Q4 met 5,7 procent, Kia EV6 en Peugeot 208 (beide ruim 5 procent).

Benzine

Van de benzineauto’s die in de eerste vier maanden van 2022 werden geregistreerd, was minder dan 16 procent bestemd voor een particuliere koper. Een jaar geleden was dat nog bijna 18 procent. Iets meer dan 6.300 particulieren kochten dit jaar een benzineauto. Daarnaast werden nog 7.000 benzineauto’s afgeleverd met een contract voor private lease en dat waren er 3.350 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook:
Helft nieuwe EV’s wordt gekocht door particulier

Nog maar 2 procent van nieuwe auto’s is een diesel - Automobielmanagement.nl

Nog maar 2 procent van nieuwe auto’s is een diesel

Van alle in de eerste vier maanden van dit jaar geregistreerde nieuwe personenauto’s had nog maar 2 procent een dieselmotor. Vorig jaar rond die tijd was dat al gezakt naar 3 procent. Bijna 4 op de 10 nieuwe diesels werd door een particulier aangeschaft, tegen ongeveer een derde een jaar geleden. Benzine neemt dit jaar 40 procent voor haar rekening terwijl dat begin 2021 nog 56 procent was.

Import occasions met dieselmotor 40% gedaald

Iets meer dan 40 procent van de registraties is nu een hybride model en ruim 17 procent betreft een volledig elektrische auto. Dit blijkt uit cijfers van BOVAG en RDC. In de periode januari tot en met april vorig jaar was nog 34 procent een (plug-in) hybride en bijna 7 procent een EV.

Particulieren

Een derde van de nieuwe elektrische personenauto’s werd aangeschaft door particulieren, oftewel ruim 5.600 voertuigen. Vorig jaar waren dat er in de eerste vier maanden iets meer dan 1.500. Daarnaast kregen nog eens ruim 3.000 particulieren een nieuwe EV via private lease, bijna 5 keer zoveel als een jaar geleden. Onder invloed van de subsidieregeling is meer dan de helft van alle nieuwe elektrische personenauto’s die dit jaar tot en met april werden afgeleverd, bestemd voor een particulier.

Elektrisch

De elektrische versies voeren tevens de ranglijst van de modellen aan. Qua merken is Kia dit jaar in de eerste vier maanden koploper met 11,8 procent van alle nieuwe elektrische personenauto’s, op de voet gevolgd door Skoda met een aandeel van 10,4 procent. Peugeot completeert het erepodium en heeft een marktaandeel van 7,9 procent, terwijl Audi en BMW de plekken 4 en 5 bezetten met respectievelijk 7,3 en 6,7 procent. Het aandeel van Skoda in de EV-markt komt volledig op conto van de Enyaq, het populairste elektrische model in deze periode. De Kia Niro is op plek 2 goed voor 6,3 procent, gevolgd door de Audi Q4 met 5,7 procent, Kia EV6 en Peugeot 208 (beide ruim 5 procent).

Benzine

Van de benzineauto’s die in de eerste vier maanden van 2022 werden geregistreerd, was minder dan 16 procent bestemd voor een particuliere koper. Een jaar geleden was dat nog bijna 18 procent. Iets meer dan 6.300 particulieren kochten dit jaar een benzineauto. Daarnaast werden nog 7.000 benzineauto’s afgeleverd met een contract voor private lease en dat waren er 3.350 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook:
Helft nieuwe EV’s wordt gekocht door particulier