Het product genaamd ‘Auto(kosten) delen’ is een combinatie van leasen en carpoolen. SmiLease mikt op mensen die het liefst een nieuwe auto rijden, met alle voordelen van dien, maar geen zin hebben daarvoor de portemonnee binnenstebuiten te keren.

"Denk aan collega’s, buren, vrienden of familieleden die niet voortdurend over een auto hoeven te beschikken. Als je je nieuwe auto deelt, kun je zomaar honderden euro’s per maand besparen", verklaart directeur Hans van der Kooij van SmiLease in Dagblad van het Noorden.
Zie ook: Seminar einde autoleasing nabij?
Van der Kooij heeft berekend dat drie klanten die samen een Volkswagen Fox leasen en daar om en om in rijden, voor die nieuwe auto 3,50 euro per dag kwijt zijn. Exclusief brandstofkosten, dat wel. In deze tijd van financiële onzekerheid wordt de SmiLease- directeur naar eigen zeggen steeds vaker benaderd door mensen die terugschrikken van de kosten van een nieuwe auto.

Hoe gaat dat in de praktijk, samen een auto leasen? Van der Kooij:"Ik ga niet zelf belangstellenden koppelen, dat zou te bewerkelijk worden. Geïnteresseerden moeten elkaar zien te vinden. In overleg met zo’n groepje check ik eerst of samen leasen werkelijk zin heeft. Als drie mensen bijvoorbeeld elk op donderdagavond een auto nodig hebben, is het duidelijk: niet aan beginnen! Als het wél kans van slagen heeft, gaan we heldere afspraken maken, die ook in het leasecontract worden vastgelegd. En mét de auto leveren we een handig hulpmiddel om brandstofkosten en eventuele meer- of minderkilometers onderling te verrekenen."
Het nieuwe concept van SmiLease doet wat denken aan Greenwheels, dat al sinds 1995 bestaat. Hier kunnen abonnees voor willekeurig welke dag of tijd van de week een auto reserveren. Een belangrijk verschil met het nieuwe concept van SmiLease is echter dat bij Greenwheels de auto moet worden opgehaald en teruggebracht bij vaste uitgiftepunten.

Bovendien zijn er daar maar heel weinig van in het noorden van het land.
Voorjaar 2006 startte voormalig registeraccountant Hans van der Kooij met SmiLease. Er waren al wel leasemaatschappijen die de niet- zakelijke markt er een beetje bij deden, maar de Leekster ondernemer richt zich uitsluitend op particulieren. En met succes, want al binnen een jaar kon hij ook een vestiging openen in Tiel. Uit kostenoverweging heeft SmiLease de keuze voor zijn klanten beperkt tot modellen van Volkswagen en Opel. Het volledige aanbod staat op www.smilease.nl.