‘Minder hypotheek met nieuwe regels private lease’

Huizenkopers met een private-leasecontract kunnen vanaf april veel minder lenen voor hun hypotheek. Hiervoor waarschuwen hypotheekadviseurs. De groep consumenten waarom het gaat zou echter zeer klein zijn, aldus de VNA.

In april veranderen de regels voor de registratie van deze contracten bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zowel de Hypotheekshop als De Hypotheker rekenen voor dat het tienduizenden euro’s in het leenbedrag kan schelen als huizenkopers een private-leasecontract hebben. Nu is het nog zo dat 65 procent van een private-leasecontract wordt geregistreerd bij het BKR. Vanaf april wordt de hele som van de autolening in de registers gezet en wordt deze dus meegenomen in het hypotheekaanvraagproces.

Uitdaging

Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) waren er 231.000 private-leasecontracten in 2021 en neemt dat aantal nog steeds toe. De overgrote meerderheid die een autoleasecontract heeft is 35 jaar of ouder en geen starter. “De uitdaging van de combinatie tussen hypotheek en private lease zit vooral in de groep onder de 35 jaar,” zegt een woordvoerster, maar ze benadrukt dat deze groep dus heel klein is. De leasemaatschappijen waarschuwen al geruime tijd klanten voor de BKR-verandering, zegt de VNA.

Aanzienlijk

Kredietverstrekkers ING, Rabobank, en ABN AMRO laten desgevraagd weten dat het onderwerp bij klanten die bij de bank een hypotheek willen niet tot weinig speelt. De impact van de nieuwe regel kan afhankelijk van de situatie aanzienlijk zijn, verwacht Rabobank. ABN AMRO zegt de impact van de regel in de gaten te houden.

Lees ook:
VNA: berichtgeving over private lease en BKR zet consument op verkeerde been

‘Minder hypotheek met nieuwe regels private lease’ - Automobielmanagement.nl

‘Minder hypotheek met nieuwe regels private lease’

Huizenkopers met een private-leasecontract kunnen vanaf april veel minder lenen voor hun hypotheek. Hiervoor waarschuwen hypotheekadviseurs. De groep consumenten waarom het gaat zou echter zeer klein zijn, aldus de VNA.

In april veranderen de regels voor de registratie van deze contracten bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zowel de Hypotheekshop als De Hypotheker rekenen voor dat het tienduizenden euro’s in het leenbedrag kan schelen als huizenkopers een private-leasecontract hebben. Nu is het nog zo dat 65 procent van een private-leasecontract wordt geregistreerd bij het BKR. Vanaf april wordt de hele som van de autolening in de registers gezet en wordt deze dus meegenomen in het hypotheekaanvraagproces.

Uitdaging

Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) waren er 231.000 private-leasecontracten in 2021 en neemt dat aantal nog steeds toe. De overgrote meerderheid die een autoleasecontract heeft is 35 jaar of ouder en geen starter. “De uitdaging van de combinatie tussen hypotheek en private lease zit vooral in de groep onder de 35 jaar,” zegt een woordvoerster, maar ze benadrukt dat deze groep dus heel klein is. De leasemaatschappijen waarschuwen al geruime tijd klanten voor de BKR-verandering, zegt de VNA.

Aanzienlijk

Kredietverstrekkers ING, Rabobank, en ABN AMRO laten desgevraagd weten dat het onderwerp bij klanten die bij de bank een hypotheek willen niet tot weinig speelt. De impact van de nieuwe regel kan afhankelijk van de situatie aanzienlijk zijn, verwacht Rabobank. ABN AMRO zegt de impact van de regel in de gaten te houden.

Lees ook:
VNA: berichtgeving over private lease en BKR zet consument op verkeerde been