Personenauto’s steeds zuiniger

Dieselauto’s worden in hoog tempo zuiniger. Dat concluderen ANWB, Wereld Natuur Fonds en de Stichting Natuur en Milieu op basis van de nieuwe TOP 10’s Zuinige auto’s die vandaag zijn gepu­bli­ceerd.

De zuinigste dieselauto’s mét roetfilter uit de categorieën ‘Kleine middenklassers’ en ‘Grotere middenklassers’ zijn maar liefst tien procent zuiniger dan vergelijkbare modellen een jaar geleden. Ten opzichte van de voorgaande versie zijn de TOP 10-lijsten op 12 van de 37 plaatsen gewijzigd. In de TOP 10 ‘Mini’s op benzine’ is de Daihatsu Cuore de nieuwe koploper. De zuinigste auto die voldoet aan de Euro5-norm voor fijnstof is nog steeds de Volkswagen Polo Blue Motion. De gemiddelde CO2-uitstoot van de auto’s in de TOP10-lijsten is in een jaar tijd ruim 3,5 procent gedaald. De gemiddelde uitstoot van de auto’s in de lijst van oktober 2007 bedraagt 127,5 gram kooldioxide per kilometer. Dit is lager dan de EU-streefwaarde (130 gram) voor 2012. In de categorie ‘Grotere middenklassers op diesel’ zijn ten opzichte van de vorige TOP10’s drie zuiniger modellen op de markt gekomen: de BMW 318d (VG11), de Skoda Octavia 77 kW TDI (met roetfilter) en de Volkswagen Passat D (77 kW) Blue Motion met CO2-emissies van respectievelijk 123, 135 en 136 g/km. In de categorie ‘Mini’s op diesel’ is helaas nog nauwelijks aanbod dat standaard wordt voorzien van een gesloten roetfilter of een Euro5-motor. De categorie ‘Mini’s op benzine’ wordt inmiddels aangevoerd door de Daihatsu Cuore 1.0 met een CO2-emissie van 104 g/km. Ook binnen de ‘Grotere middenklassers op benzine’ zijn het afgelopen jaar zuiniger modellen beschikbaar gekomen, maar in de (kleine) midden­klas­sers op benzine zit helaas geen verbetering wat betreft de CO2-emissie. ANWB, WNF en de Stichting Natuur en Milieu publiceren sinds september 2006 geregeld overzichten van de zuinigste personenauto’s van dat moment, waarbij dieselauto’s zonder roetfilter bij voorbaat zijn uitgesloten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Personenauto’s steeds zuiniger - Automobielmanagement.nl

Personenauto’s steeds zuiniger

Dieselauto’s worden in hoog tempo zuiniger. Dat concluderen ANWB, Wereld Natuur Fonds en de Stichting Natuur en Milieu op basis van de nieuwe TOP 10’s Zuinige auto’s die vandaag zijn gepu­bli­ceerd.

De zuinigste dieselauto’s mét roetfilter uit de categorieën ‘Kleine middenklassers’ en ‘Grotere middenklassers’ zijn maar liefst tien procent zuiniger dan vergelijkbare modellen een jaar geleden. Ten opzichte van de voorgaande versie zijn de TOP 10-lijsten op 12 van de 37 plaatsen gewijzigd. In de TOP 10 ‘Mini’s op benzine’ is de Daihatsu Cuore de nieuwe koploper. De zuinigste auto die voldoet aan de Euro5-norm voor fijnstof is nog steeds de Volkswagen Polo Blue Motion. De gemiddelde CO2-uitstoot van de auto’s in de TOP10-lijsten is in een jaar tijd ruim 3,5 procent gedaald. De gemiddelde uitstoot van de auto’s in de lijst van oktober 2007 bedraagt 127,5 gram kooldioxide per kilometer. Dit is lager dan de EU-streefwaarde (130 gram) voor 2012. In de categorie ‘Grotere middenklassers op diesel’ zijn ten opzichte van de vorige TOP10’s drie zuiniger modellen op de markt gekomen: de BMW 318d (VG11), de Skoda Octavia 77 kW TDI (met roetfilter) en de Volkswagen Passat D (77 kW) Blue Motion met CO2-emissies van respectievelijk 123, 135 en 136 g/km. In de categorie ‘Mini’s op diesel’ is helaas nog nauwelijks aanbod dat standaard wordt voorzien van een gesloten roetfilter of een Euro5-motor. De categorie ‘Mini’s op benzine’ wordt inmiddels aangevoerd door de Daihatsu Cuore 1.0 met een CO2-emissie van 104 g/km. Ook binnen de ‘Grotere middenklassers op benzine’ zijn het afgelopen jaar zuiniger modellen beschikbaar gekomen, maar in de (kleine) midden­klas­sers op benzine zit helaas geen verbetering wat betreft de CO2-emissie. ANWB, WNF en de Stichting Natuur en Milieu publiceren sinds september 2006 geregeld overzichten van de zuinigste personenauto’s van dat moment, waarbij dieselauto’s zonder roetfilter bij voorbaat zijn uitgesloten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding