De wedstrijd was een onderdeel van een campagne van de stad Malmö om het autoverkeer in te perken. De winnaar neemt elke dag zijn wagen voor een afstand van tweehonderd meter tussen zijn huis en zijn werk en rijdt vervolgens nog enkele tientallen meters om te gaan lunchen, zegt Sara Forslund, een van de verantwoordelijken van het gemeentelijke initiatief. De vriendin van de winnaar schreef hem in voor de wedstrijd.

De campagne ‘Genoeg belachelijke trajecten met de auto’, wordt sinds twee jaar georganiseerd in het zuid-Zweedse Malmö. ‘We willen de mensen ertoe aanzetten de fiets te nemen in plaats van de wagen, zeker voor korte afstanden’, aldus Forslund.

Statistieken tonen aan dat de helft van de afgelegde trajecten in Malmö minder dan vijf kilometer lang is – net als in Nederlandse steden. ‘Met de fiets duurt dit minder dan een kwartier en toch hebben de mensen een voorkeur voor de auto’, voegt Forslund toe.

Ze benadrukt dat de campagne een groot succes was. Volgens Forslund, geciteerd in de Belgische krant De Standaard, heeft de winnares van vorig jaar haar gewoontes veranderd en neemt ze sindsdien vaker de fiets om naar haar werk te gaan.