De wereld zal daardoor een periode van ‘substantiële vraagverstoring’ meemaken met een tekort van elf tot achttien miljoen vaten per dag. Eerdere voorspellingen waren dat het tekort pas in 2015 zou opspelen want rond die tijd zouden de reserves van grote leveranciers als Noorwegen en de Noordzee op zijn. Het rapport van Clingendael (Oil Turbulence in the next decade) praat niet over 200-250 dollar per vat maar over 110 dollar voor een vat olie als ondergrens.

Dit meldt FEMBusiness via zijn elektronische nieuwsbrief. Het zou belangrijk zijn dat we ‘vriendjes’ worden met Rusland want dat is een grote leverancier van olie en gas. Er bestaat een misvatting over het belang van Rusland en de Russische olie voor Nederland en Europa. Nederlanders zijn geneigd te denken dat onze olie en gas grotendeels afkomstig is uit het Midden-Oosten maar wij importeren bijna een derde deel van onze olie uit Rusland (31,7%), gevolgd door Saoedi-Arabië (24%). Noorwegen (12,8%) is voor ons land de derde leverancier. Op Europees niveau is Rusland minstens zo belangrijk. Samen met Noorwegen voorzien de Russische olievelden in bijna de helft van de consumptie van alle lidstaten van de Europese Unie. Reden genoeg om Rusland te vriend te houden, aldus FEMBusiness.

Maar nog meer kansen liggen in het verschiet om de olieschaarste het hoofd te bieden. En wel in de zogenaamde medium-cost oil. Dat is goedkopere olie waarvan, volgens Clingendael, per dag 8-10 miljoen barrels (vaten van 159 liter) gewonnen zouden kunnen worden. Onder meer in Rusland en Mexico zijn dit soort olievelden veelvuldig vindbaar. Samen met andere olieproducerende landen van de OPEC zouden de krachten gebundeld moeten worden om deze goedkope oliebron aan te boren.