Als het aan het ‘Aware agency’ Yoonity ligt, rolt de stadsauto die alleen op lucht rijdt al in 2009 van de band in Nederland. Er komt ook een model uit waarbij de motor op lucht en brandstof rijdt met een verbruik van 1:50. De luchtauto is goed voor het milieu, de gezondheid en ook een stuk goedkoper in aanschaf en gebruik dan de huidige auto’s. Dat zegt Francisca Wegdam van het Amsterdamse Yoonity in de Kamerkrant (voor de regio Amsterdam) van de Kamer van Koophandel. Yoonity doet in ‘bewust leven en verantwoord ondernemen voor een betere wereld’. Zij denkt dat de luchtauto met zero emissie schone lucht, schone energie en schone mobiliteit een sterke boost zal geven. ‘Dit jaar rollen de eerste exemplaren al van de band in Frankrijk. Voor Nederland zou dit volgend jaar al kunnen. En de aankoopprijs van deze auto’s ligt ver onder de prijs van de goedkoopste auto die er nu zijn. Bovendien zijn er bij het gebruik geen benzinekosten.’

 

Yoonity wil de licenties om de auto’s te produceren in Nederland verwerven en heeft daartoe de Vereniging voor Schone Energie en Mobiliteit Nederland (SEMN) opgericht. Via deze vereniging wil de organisatie leden werven en het ledengeld volledig gebruiken voor de aankoop van deze en nog komende licenties, waardoor de technologie laagdrempelig en toegankelijk wordt. Wegdam becijferde dat de initiatiefnemers een startkapitaal van zes miljoen euro nodig hebben, waarvan 1,1 miljoen op korte termijn. Hiervan is al zo’n 25 procent toegezegd door investeerders. Het geld is onder meer nodig voor verdere betaling van de licenties en het opzetten van een fabriek in Nederland. Sinds mei proberen ze veel partijen te interesseren via de Financieringsdesk Amsterdam en netwerkbijeenkomsten over duurzaamheid.

 

Investeerders/filantropen/particulieren die interesse hebben om te investeren, doneren of participeren roept zij op zich te melden.