Het Verenigd Koninkrijk wil ‘in het centrum van de ontwikkeling van elektrische auto’s zitten’, aldus de staatssecretaris voor Business, Lord Mandelson.
Een onderdeel van het stimuleringsplan is een testvloot van honderd elektrische auto’s die in Engelse steden en dorpen door gewone Britten moeten worden gebruikt. Zij kunnen dan hun ervaringen terugkoppelen en mede bepalen welke stappen moeten worden gezet om van groen autorijden een alledaagse realiteit te maken.
Elektrische auto’s en hybrides verlagen enerzijds de CO2-uitstoot en anderzijds levert de ontwikkelende technologie veel werk op, zowel op het gebied van research & development als op het gebied van fabricage. De Britten willen hierin een belangrijke rol spelen om bestaande werkgelegenheid te waarborgen en nieuwe banen te creëren. Men heeft berekend dat in potentie tienduizend nieuwe banen kunnen ontstaan door deze ontwikkeling. In een groter verband heeft men de overtuiging dat de ‘low carbon economy’ in het jaar 2030 wel voor een miljoen groene banen zal kunnen zorgen.
Autofabrikanten zullen worden uitgenodigd mee te doen in een project van tien miljoen pond om demonstratieprojecten uit te voeren met elektrische auto’s en ultra low vehicles.

Tegelijkertijd steekt men in het Verenigd Koninkrijk twintig miljoen pond in onderzoek die de techniek verbetert om de toepassing van groene auto’ praktischer en betaalbaarder te maken. Het is allemaal een gevolg van de conclusie dat het Britse elektriciteitsnetwerk een grootschalige toepassing van elektrische auto’s aankan, zonder dat er een groot aantal nieuwe centrales moeten worden gebouwd. De Britse regering heeft al eerder verklaard dat het de opstakels, die verandering naar elektrisch auto’s in de weg staan, zal proberen te verwijderen.
En om de massaproductie van groene bestelauto’s te stimuleren, zal het ministerie van Transport aan tien bedrijven vragen een voorstel te doen voor de levering van elektrische en low carbon bestelauto’s aan bijvoorbeeld Royal Mail. Met dit project is twintig miljoen pond gemoeid.  De gemeenten Liverpool, Newcastle, Gateshead, Coventry, Glasgow en Leeds zijn bij de eerste die groene bestelauto’s zullen inzetten in hun straten. De tien benaderde automerken zijn Ford, Mercedes, Citroën, Ashwoods, Land Rover, Modec, Smiths, Electric Vehicles, LDV, Nissan en Allied Vehicles. "Bestelauto’s zorgen voor vijftig procent van de emissie door wegtransport en hun uitstoot stijgt meer dan bij alle andere soorten van transport", weet Geoff Hoon, de staatssecretaris van Transport.   

 

(bron: Department for Transport)