De nieuwe Zafira 1.6 CNG turbo levert 150 pk, heeft een topsnelheid van 200 km/u maar verbruikt gemiddeld slechts 5,3 kg aardgas per honderd kilometer en stoot 144 g/km CO2 uit. Dat betekent 60 procent extra vermogen voor een verschil van slechts maar gram CO2 ten opzichte van de turboloze versie. De nieuwe Zafira 1.6 CNG Turbo zal vanaf januari 2009 op de markten verschijnen.  Zie ook VW komt met aardgasturbomotor.

Met dit nieuwste model biedt Opel opnieuw een milieubewust alternatief zonder in te leveren op het gebied van prestaties. Bij aardgas liggen de gebruikskosten per 100 kilometer ongeveer de helft lager dan die van een soortgelijke auto die op benzine rijdt. Vergeleken met andere brandstoffen blijven ook op lange termijn de gebruikskosten van een CNG-auto laag, omdat vele Europese regeringen hebben besloten voertuigen op aardgas te blijven promoten door middel van belastingvoordelen.

In 2001 maakte Opel de weg vrij voor de CNG-aandrijving met de innovatieve monovalentplus-technologie, waarbij de motor geoptimaliseerd is om hoofdzakelijk op aardgas te rijden maar ook op benzine kan lopen. De Zafira CNG Turbo 1,6-liter motor is ontworpen om op aardgas, biomethaan of op elk mengsel van beide te rijden maar kan ook op benzine rijden. Deze krachtbron beschikt over speciale zuigers en kleppen en heeft afzonderlijke injectoren voor aardgas en benzine.

Compressed Natural Gas is één van de vele alternatieve aandrijfstrategieën die Opel en General Motors onderzoeken in het kader van een breder opgezet streven om de CO2-emissies te beperken en het wereldwijde brandstofverbruik te diversifiëren.

Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar werden op de vijf grootste Europese cng-markten meer dan 75 duizend aardgasvoertuigen verkocht. Dat is bijna net zo veel als in 2007 toen 82 duizend cng-auto’s een koper vonden. In totaal bouwde Opel meer dan 58 duizend aardgasvoertuigen. Momenteel bestaat het CNG-gamma van Opel uit de Zafira 1.6 CNG ecoFLEX met 94 pk en de Combo 1.6 CNG ecoFLEX. In Nederland komt aardgas als autobrandstof heel moeilijk van de grond gezien de slechte infrastructuur van pompgelegenheden voor aardgas.

Zie ook: Mercedes-Benz breidt activiteiten cng uit.  

Zie ook: Nijmegen op aardgas met Iveco Daily