Het betreft voertuigen van de Britse firma Smith en de Amerikaanse evenknie Miles, twee specialisten op het terrein van elektrisch aangedreven bedrijfswagens. De stap van Loven past in de tijdgeest waarin maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en milieubewustzijn centraal staan, zo zegt het bedrijf. Het groene initiatief van de Loven Groep is naast de gunstige toekomstperspectieven mede ingegeven door de toenemende vraag naar elektrische bedrijfsauto’s. Zo ging de gemeente Den Haag al overstag en schafte zij zes Miles voertuigen voor haar plantsoenendienst aan – op Schiphol wordt met Miles voertuigen proefgereden. Alle voortekenen wijzen erop dat ook het bedrijfsleven in Zuid-Nederland klaar is voor de elektrische bedrijfsauto. Zo test postgigant TNT momenteel in Eindhoven de Smith Edison, een elektrisch aangedreven 3,5 ton voertuig met een laadvermogen van 1800 kilo, actieradius van 160 kilometer en een topsnelheid van 80 kilometer per uur.

 

Met elektrische auto’s behoren CO2-uitstoot en bezoekjes aan het tankstation definitief tot het verleden. Bovendien is de aanschaf financieel aantrekkelijk dankzij voordelige fiscale overheidsregelingen. De elektrische voertuigen van Miles zijn vooral geschikt voor het werkverkeer met lage snelheid, meldt Loven. De krachtigere auto’s uit de Smith-lijn staan garant voor hogere laadvermogens en een actieradius tot wel 250 kilometer. Goed voorbeeld is de Smith Newton, de eerste elektrische bedrijfswagen met een laadvermogen tot 7,4 ton.
De Britse fabrikant koopt bestaande auto’s van grote autofabrikanten in om daar de eigen elektromotoren en de techniek van de traploze transmissie in te bouwen. Hierdoor zijn de voertuigen relatief aantrekkelijk geprijsd.