De sponsoring is een vervolg op de succesvolle samenwerking vorig jaar met het team The Hydro Cruisers van de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk. Dat team won vorig jaar met een verbruik van één op 848 kilometer de marathon met zijn waterstofaangedreven Sharky2 in de klasse ‘UrbanConcepts’. Air Products levert niet alleen de waterstof aan de teams, maar heeft de teams samen met Shell uitgebreide voorlichting gegeven over de technische aspecten en veiligheidsvoorzieningen voor het werken met waterstof.

Air Products sponsort dit jaar alle vier de teams, die zich ingeschreven hebben met waterstofauto’s. Naast The Hydro Cruisers van de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk, dat weer in de categorie ‘UrbanConcepts’ deelneemt, zijn dat het Eco-Runner Team Delft van de TU Delft, Team Phidippides van de Hogeschool Rotterdam en Triple-X van Damstede in Amsterdam. De laatste drie teams komen uit in de categorie ‘Prototypes’. De andere drie Nederlandse deelnemers zijn de Green Guardians, The Leekburners en Roses-4-Eco, maar die rijden op andere brandstoffen.

De Shell Eco Marathon wordt dit jaar voor de 25e keer georganiseerd. Het evenement vindt plaats op het EuroSpeedway circuit in het Duitse Lausitz. Er doen dit jaar tweehonderd teams mee uit 25 landen uit Europa, Noord-Amerika en Azië (twaalf teams). De uitdaging is voertuigen te ontwerpen, te bouwen en te testen, die het verst rijden met zo weinig mogelijk energie c.q. brandstof. Het huidige record – 3.836 kilometer op het equivalent van één liter brandstof- dateert uit 2005. De teams kunnen meedoen met voertuigen, die rijden op conventionele brandstoffen (benzine, diesel of LPG) of alternatieve brandstoffen (biobrandstof, ethanol, zonne-energie of waterstof). Er zijn twee categorieën: ‘Prototypes’ en ‘UrbanConcepts’. De ‘Prototypes’ zijn over het algemeen erg gestroomlijnd en hebben een futuristisch ontwerp, terwijl voertuigen in de klasse ‘UrbanConcepts’ op conventionele voertuigen gebaseerd zijn. Die laatste categorie wordt overigens steeds populairder. In 2009 is 28 procent van de inzendingen voor deze categorie bedoeld.

 

Air Products sponsort de Shell Eco Marathon, omdat het bedrijf van mening is, dat er meer bekendheid gegeven moet worden aan de mogelijkheden en voordelen van het gebruik van waterstof. Veel mensen denken dat waterstof zich als brandstof nog steeds in een experimenteel stadium bevindt, maar er rijden wereldwijd honderden voertuigen op waterstof, aldus Air Products.

  

De Shell Eco Marathon wil ontwerpers en technici laten nadenken over innovaties en duurzame oplossingen voor transport en mobiliteit. Air Products vindt het belangrijk om waterstof onder de aandacht te brengen van de jonge generaties, die er later in de praktijk mee te maken krijgen. Air Products houdt zich sinds 1993 met de ontwikkeling van waterstoftechnologie bezig. Het bedrijf is een van de grootste producenten van waterstof ter wereld en houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van brandstofcellen en technologie voor transport, opslag en distributie van waterstof. Bij de bijna honderd waterstof tankstations die het bedrijf wereldwijd heeft gebouwd, tanken per maand duizenden voertuigen, waaronder bussen, auto’s, vorkheftrucks en zelfs onderzeeboten. De tankstations staan in Amerika, Azië, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland en Groot-Brittannië.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding