Dat meldt De Telegraaf. Samen met haar vriend, documentairemaker Robert Oey, heeft Halsema een beige Mercedes 200 gekocht (W123). De auto uit 1983 heeft 91 duizend kilometer op de teller. Verder heeft ie een automaat, schuifdak en zwart stoffen interieur.

De auto is gekocht bij Oldtimermercedes.nl in Westervoort. Om de benzineslurpende Duitse oldtimer een milieuvriendelijke glans te geven, zo schrijft De Telegraaf, hebben Halsema en Oey voor duizend euro een lpg-installatie laten inbouwen. Zes jaar geleden had Halsema ook zo’n oude Mercedes. Die katalysatorloze stationwagen uit 1984 deed ze na kritiek van de hand.

 

Femke Halsema bevestigt in De Telegraaf via haar woordvoerster dat het merk Mercedes is teruggekeerd in huis, maar ze benadrukt dat de bolide eigendom is van haar vriend. Ze beschouwt de auto als een niet-politiek onderwerp. Ze laat weten dat ze iedere dag met de trein van haar woonplaats Amsterdam naar haar werk in Den Haag reist. De Toyota Prius was alleen ingezet tijdens de verkiezingscampagne, volgens de fractie van GroenLinks louter uit ‘veiligheidsoverwegingen’ omdat het de fractievoorzitter was afgeraden met het openbaar vervoer te reizen.

 

Halsema krijgt direct weer kritiek in de pers. Paul Lieben in Elsevier merkt op dat haar partij bekend is van autovrije zondagen en andere vormen van autootje pesten op de automatische piloot. ‘Dankzij deze mensen is er de laatste tientallen jaren nauwelijks extra asfalt aangelegd en staat nu iedereen in de file. Hoe milieuvriendelijk!’ Verder sneert hij: ‘Op de website is het groen voor en groen na. Maar Femke gaat lekker bruin rijden.’ In de Telegraaf verweert zij zich met: ‘het is de auto van mijn vriend’, vervolgt Lieben. ‘Stap je principieel niet in dan, Femke? Lekkere overtuigingskracht als fractieleider heb je, als je je eigen vriend nog niet kunt overtuigen!’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding