Dat staat in een stuk over elektrisch vervoer dat het Amsterdamse stadsbestuur vandaag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De bedrijven gaan als ‘ambassadeurs’ van de plannen optreden.

In maart maakte Amsterdams wethouder Marijke Vos van milieu bekend dat Amsterdam ernaar streeft vanaf 2015 tienduizend elektrische voertuigen op straat te hebben. In 2040 moet de complete stad elektrisch rijden. Er is tien miljoen euro beschikbaar om een begin te maken met de plannen. Volgende week zal het eerste oplaadpunt, bij het stadhuis, worden geopend. In totaal moeten er dit jaar veertig oplaadpunten komen. Elektrische auto’s hebben op dit moment een bereik van hooguit een paar honderd kilometer waarna ze zes tot acht uur moeten worden opgeladen.

Tot 2012 zal de gemeente Amsterdam particulieren nog niet actief stimuleren op elektrische auto’s over te stappen. In eerste instantie zullen bedrijfsleven, woningcorporaties en autodeelbedrijven worden benaderd. Met het oog op schonere lucht en op de zichtbaarheid van elektrisch rijden wil de gemeente ook reguliere scooters laten vervangen door elektrische. Mogelijk komen bedrijfjes met pizzakoeriers in aanmerking voor subsidie. Makelaars en beursmedewerkers zijn eveneens mogelijke doelgroepen. Eind dit jaar zouden er vijfhonderd elektrische scooters moeten rondrijden. Verder wordt onderzocht of ook de bussen elektrisch kunnen rijden. (bron: Parool)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding