De gemeente zal een bonus uitkeren boven op de nationale slooppremie voor mensen die hun oude auto willen omruilen voor een jonger model. Na de zomer kunnen Amsterdammers gebruik gaan maken van de lokale regeling. Die zal veel lijken op de nationale sloopregeling. Over de hoogte van het bedrag en de criteria waaraan auto-eigenaren moeten voldoen, nemen burgemeester en wethouders nog voor het zomerreces een beslissing.

Aanvankelijk zou de sloopregeling worden gekoppeld aan de milieuzone waarmee oudere, vervuilende personenauto’s uit de binnenstad moesten worden geweerd. Het plan van wethouder Marijke Vos sneuvelde echter en daarmee leek de regeling van de baan.

Brancheorganisatie Bovag juicht het toe dat Amsterdam aanhaakt bij de landelijke sloopregeling voor auto’s. ”Hoe hoger het bedrag, hoe sneller mensen geneigd zijn hun oude auto in te ruilen voor een nieuwere,” zegt woordvoerder Gijs Bosman tegen Het Parool. Eerder riep de Bovag de provincies al op aan te haken bij de regeling om het slopen van oude auto’s te versnellen.