Dat blijkt uit de vandaag (donderdag 23 juli) gepubliceerde nieuwe editie van de toptien van zuinige auto’s. De ranglijst is opgesteld door ANWB in samenwerking met de Stichting Natuur en Milieu. In de categorie ‘grote benzineauto’s’ valt de Volkswagen Passat 1.4 TSI net onder de CO2-norm van 140 gram per kilometer, waardoor een bijtelling van twintig procent geldt. De auto is daarmee de zuinigste geteste grote benzineauto en verstoot de BMW 316i van die plek. Bij de grote dieselwagens heeft zowel Volvo als Skoda ook een type dat onder de norm zit. "Een belastingvoordeel is een goede stimulans voor zakelijke rijders om over te stappen op deze zuinige modellen", aldus de ANWB. "En gezinnen kunnen met deze auto’s op termijn ook geld besparen."
Bij de kleinste benzineauto’s is de Toyota IQ nog steeds de zuinigste; de tweede plaats is voor de nieuwe Nissan Pixo. Bij de middelgrote auto’s heeft de Toyota Prius de eerste positie gehandhaafd, de tweede plaats is onveranderd voor de Honda Insight. Zuinigste exemplaar

bij de kleine dieseltjes is de Smart Fortwo Coupé, gevolgd door de Ford Fiësta. De Volvo C30 blijft in de middencategorie op één staan, de nummer twee is voor de nieuwe Volkswagen Golf. Bij de allergrootste diesels is de Volvo S40 de zuinigste, de tweede plaats is voor de Skoda Octavia.