Ruim tien procent van alle rijbewijshouders (m/v) in de stad Ulm heeft zich als deelnemer voor het project ingeschreven en in de afgelopen periode hebben meer dan vijftigduizend verhuurtransacties plaatsgevonden. Vanwege de belangstelling zal het projectgebied worden uitgebreid naar de naastgelegen stad Neu-Ulm, zo meldt Daimler. En eind dit jaar gaat men ook van start in Austin, de hoofdstad van de Amerikaanse stad Texas.
In het kader van het project car2go zijn overal in de Duitse stad Smart Fortwo’s geplaatst, die dag en nacht door iedereen kunnen worden gehuurd. Hiervoor moeten klanten zich één keer laten inschrijven, waarna ze spontaan of via een reservering gebruik kunnen maken van de auto’s, net zo lang ze willen. Voor het gebruik wordt er een chip op het rijbewijs aangebracht, waarmee de auto’s kunnen worden geopend, indien ze  beschikbaar zijn. Met behulp van een pin-code kunnen de auto’s worden gestart. Het concept is zo uitgevoerd dat er op een paar minuten loopafstand altijd een Smart beschikbaar is.
Beschikbare auto’s zijn op ieder moment snel en gemakkelijk via het internet of telefonisch via een service-hotline te vinden. Als alternatief kan een auto tot 24 uur van tevoren worden gereserveerd. De klant stapt in, kan direct wegrijden en parkeert de huurauto na afloop weer op een parkeerplaats in de stad. De afrekening bij het project in Ulm verloopt net zo gemakkelijk als het bedienen van de car2go: per minuut wordt een prijs van negentien cent berekend. Om de car2go terug te geven, hoeft de klant de auto alleen maar op een parkeerplaats in de stad achter te laten. Dit kan op alle onbetaalde parkeerplaatsen in de stad. Daarnaast is er op een groot aantal locaties speciale car2go-parkeerplaatsen.

"Tot dusver is ons pilotproject een overweldigend succes", vindt projectleider Robert Henrich van Daimler. "Zowel het aantal geregistreerde klanten als de bezettingsgraad van de auto’s en de positieve reacties overtreffen onze stoutste verwachtingen." Zo vonden er sinds eind maart meer dan vijftigduizend transacties plaats, uiteenlopend van enkele minuten tot meerdere dagen. Daarbij is zo’n 85 procent van de verhuurtransacties spontaan, van de reserveringsmogelijkheid maken duidelijk minder klanten gebruik. Door de grote be-langstelling waren auto’s in de beginfase af en toe schaars. Auto’s werden soms wel vijftien keer per dag verhuurd.
Naar aanleiding van wensen van klanten is de uitbreiding van het projectgebied van Ulm naar de naastgelegen stad Neu-Ulm gepland. Gesprekken met de betreffende autoriteiten zijn in gang gezet. Dit is een tussenstap voordat car2go eind van dit jaar met de start van het tweede pilotproject in de Amerikaanse stad Austin, de hoofdstad van Texas, een vervolg buiten Duitsland krijgt.