Een van de belangrijkste doelstellingen van de regeling – het uit het verkeer halen van oude vieze auto’s – wordt daarmee ondermijnd, zo meldt het Duitse blad Bild. Het zou tot nu toe gaan om zo’n vijftigduizend auto’s. ‘Georganiseerde recyclingbedrijven doen hier goede zaken’, zegt voorzitter Wilfried Albishausen van de politieorganisatie.
Tot nu toe hebben dit jaar ongeveer een half miljoen Duitsers gebruikgemaakt van de sloopregeling. Ze ontvingen daar ieder 2,5 duizend euro voor mits ze een nieuwe auto kochten. In totaal heeft de Duitse overheid anderhalf miljard euro uitgetrokken om de noodlijdende auto-industrie te helpen.

Zie ook: Eén op de vier Opels dankzij premie

De verwachting is dat deze pot met geld in september leeg zal zijn. De autoverkopen zijn in Duitsland spectaculair aangetrokken. Over het eerste halve jaar van 2009 zijn 26,6 procent meer auto’s verkocht dan dezelfde periode 2008. Het aantal nieuwe auto’s bedraagt 2,4 miljoen. Nooit eerder werden zoveel auto’s verkocht.
Maar experts vrezen dat de markt alsnog zal instorten als het subsidiegeld eenmaal op is. Ook slooppremies in andere landen, zoals bijvoorbeeld in Nederland en Frankrijk, lopen over het algemeen niet langer dan een jaar. Berichten uit andere landen over grootschalig misbruik van de sloopregeling zijn tot nu toe niet bekend. (Bild/FD)
Ook in Nederland is een slooppremie van kracht om de verkoop van nieuwe auto’s te stimuleren. Maar of die regeling ook het gewenste effect heeft, is zeer de vraag. Als u ervaring hebt met de verkoop van auto’s in uw bedrijf, stem dan mee op onze peiling, rechts onderop de homepage van deze site. Heel veel branchegenoten gingen u al voor.