De fabriek draagt de naam GM Subsystem Manufacturing LLC is volledig eigendom van General Motors. De staat en de locale overheid hebben een bijdrage geleverd om deze faciliteit mogelijk te maken, naast de steun in het kader van de ‘Recovery Act’ die vorige week door het Department of Energy is bekendgemaakt. Er gaan honderd mensen werken. De investering heeft betrekking op de renovatie en de leasekosten van de bijna vijftig hectare grote fabriek, de nieuwe machines en de uitrusting, en het speciale gereedschap. De installatie van de apparatuur in de Brownstown-fabriek is in volle gang en de productie zal in het vierde kwartaal van 2010 beginnen om de introductie van de Chevrolet Volt mogelijk te maken.
"Het ontwikkelen en produceren van geavanceerde accu’s is een heel belangrijke stap voor General Motors in haar voornemen om de meest toonaangevende autofabrikant te worden van elektrische auto’s," zegt Fritz Henderson, topman van GM. "De ontwikkeling van geavanceerde accu’s is een cruciaal onderdeel voor de versterking van onze concurrentiepositie op lange termijn en ons technologisch leiderschap." Henderson benadrukt ook het grote belang van deze technologie voor de economische groei van Amerika en Europa.
De Chevrolet Volt zal de eerste extended-range elektrische auto van GM zijn die gebruik zal maken van de lithium-ionbatterij van 16 kWh uit de nieuwe fabriek. De Volt, die volgend jaar al in productie gaat, kan 64 kilometer puur elektrisch rijden en de actieradius kan met honderden kilometers worden uitgebreid dankzij de motorgenerator die de accu onderweg laadt.