Inwoners van de gemeente Amsterdam krijgen vanaf 1 oktober van de gemeente een extra premie boven op de nationale sloopregeling wanneer zij hun oudere, meer vervuilende auto inruilen voor een jonger en schoner exemplaar. Afhankelijk van het soort voertuig bedraagt de premie 250 tot duizend euro, waarmee het totale sloopregelingvoordeel voor de consument op kan lopen tot 2.750 euro. Amsterdam heeft zes miljoen euro uitgetrokken voor de schone luchtpremie.
Zie ook: Sloopregeling leidt niet tot schonere lucht
Sinds 29 mei krijgen eigenaren van een oude personen- of bedrijfsauto een premie van 750 tot 1.750 euro als zij deze laten slopen en een jonger exemplaar terugkopen. Het Rijk heeft hiervoor 65 miljoen euro beschikbaar gesteld, de autobranche zelf legt daar nog eens 20 miljoen euro bij. Inmiddels hebben 38 duizend mensen gebruik gemaakt van de regeling en is vrijwel de helft van de beschikbare subsidie aangevraagd. Overigens haakte de gemeente Den Haag al eerder aan met een eigen slooppremie.
Bovag hoopt dat het initiatief van de gemeente Amsterdam andere gemeenten en provincies een impuls geeft ook aan te haken bij de sloopregeling. Volgens Jan Ploeg, bondsvoorzitter van Bovag en oud-gedeputeerde van de provincie Friesland, is het zaak dat gemeenten en provincies snel aanhaken bij de nationale sloopregeling, zoals ook Amsterdam dat nu doet. De middelen zijn hiervoor aanwezig. Ploeg: "Provincies moeten hun verantwoordelijkheid op milieugebied nemen. Het is jammer dat tot nu toe alleen Amsterdam en Den Haag dat doen. Terwijl er bij de provincies voldoende fondsen beschikbaar zijn waar de gemeenten de milieupremie uit eigen middelen financieren. De provinciale opcenten, onderdeel van de door de automobilist betaalde Motorrijtuigenbelasting, zijn de afgelopen jaren flink verhoogd. Het is niet meer dan logisch een deel van dit geld te besteden aan de aanpak van de luchtkwaliteit door oudere auto’s versneld uit het rijdend wagenpark te halen."
Amsterdammers die informatie willen over de sloopregeling in hun gemeente, kunnen terecht op de website www.amsterdamsesloopregeling.nl. Alle voorwaarden van de nationale sloopregeling, inclusief een kentekencheck om te kijken of de auto in aanmerking komt voor de slooppremie, zijn te vinden op www.nationalesloopregeling.nl.
Zie ook: Slooppremie pept nieuwverkoop niet op