Het doel van Cleaner Car Contracts is simpel: men wil leasebedrijven en fleetowners mobiliseren om via hen de Europese vraag naar veel zuiniger auto’s zichtbaar te maken. Daarmee worden autofabrikanten uitgedaagd deze auto’s ook daadwerkelijk te gaan leveren. Dertig procent van de Europese vraag naar nieuwe auto’s wordt bepaald door de leasesector. Het inzetten van dit enorme marktaandeel voor een hogere ambitie dan Europese wetgeving voorschrijft, zorgt voor versnelling van de zo broodnodige verduurzaming van automobiliteit.

De Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) is blij met de constructieve insteek van Cleaner Car Contracts. "De autoleasemaatschappijen bevinden zich in een uitstekende positie om duurzame mobiliteit aan te bieden, waar zowel economie als milieu van profiteren. Wij steunen dan ook het streven om autoproducenten en het Europees beleid te bewegen tot een snellere introductie van zuinige auto’s," meldt directeur Renate Hemerik van VNA. Leaseurope, de in Brussel gevestigde organisatie voor Europese belangen van de leasesector, ondersteunt initiatieven voor actief milieuvriendelijk wagenparkbeheer. Vincent Rupied, voorzitter van Leaseurope’s automotive-afdeling: "De lease-industrie kan economische belangen en het milieubelang prima met elkaar verenigen in haar businessmodellen. Daartoe biedt een initiatief als Cleaner Car Contracts nieuwe potentiële partners."

 

Directeur Mirjam de Rijk van Stichting Natuur en Milieu: "Wij gaan zorgen voor een flinke impuls voor zuinige auto’s in Europa. Met Cleaner Car Contracts hebben de Europese milieubeweging en de Europese leasesector elkaar gevonden." De eerste deelnemer aan Cleaner Car Contracts is een deelautobedrijf uit Kopenhagen. Andere bedrijven staan in de rij om zich aan te melden waaronder Sixt leasing en verhuur (ook uit Denemarken) en Athlon Car Lease International, dat 220 duizend auto’s beheert in negen Europese landen. "De focus van Cleaner Car Contracts ligt op praktische oplossingen voor het klimaat. En Athlon Car Lease omarmt die visie door zich enthousiast aan te sluiten bij het project", aldus directeur Hans Blink van Athlon Car Lease International.

 

Natuur en Milieu nodigt leasebedrijven en fleetowners uit zich aan te melden bij het programma Cleaner Car Contracts. Met deelname onderschrijft de deelnemer een ambitieuze CO2-doelstelling voor zijn wagenpark. Bovendien profileert de deelnemer zich als groene, duurzame voorloper binnen de automotive sector. Dit wordt beloond met bronzen, zilveren en gouden fleet awards, afhankelijk van de ambitie die gekozen wordt.

 

www.cleanercarcontracts.eu.