Milieuvervuiling bedreigt economie China

De gigantische milieuvervuiling is een bedreiging voor de economie van China, een flessenhals die de groei belemmert.

Dat zegt de Chinese milieuminister Zhou Shengxian in een interview. Het is hoogst ongebruikelijk dat Chinese beleidsmakers hun ideeën zo openlijk ventileren. "In China’s duizenden jaren van beschaving is het conflict tussen mens en milieu nog nooit zo ernstig geweest als nu", schrijft Zhou Shengxian. 

Als China zijn economische output de volgende 20 jaar wil verviervoudigen, zal het milieuvriendelijker moeten worden en efficiënter moeten omspringen met grondstoffen. Dit statement van de milieuminister komt daags na de mededeling door de Chinese premier Wen Jiabao dat China zijn groeidoelstelling verlaagt van 7,5 naar 7 procent. Zhou Shengxian wil dat milieubescherming een kernbegrip wordt in het nieuwe vijfjarenplan voor 2011-2015 en dat het onderwerp moet besproken worden tijdens het jaarlijkse Nationaal Volkscongres. 

Zijn stelling is een openlijke oproep om het economische model om te gooien naar duurzame groei, weg van het huidige groeipad op basis van hoog brandstof- en grondstofverbruik. China heeft de meest vervuilde waterwegen ter wereld, de luchtvervuiling is er legendarisch met systematisch smog in de grote steden. De Chinese autoriteiten hebben meerdere malen beloofd het probleem van de vervuiling aan te pakken, maar faalden om dit om te zetten in concreet beleid. Het is dus afwachten of het land er nu in slaagt de waarschuwing van Zhou Shengxian concreet te vertalen. "De uitputting van de voorraden en de verloedering van het klimaat zijn serieuze flessenhalzen geworden die de economische maar ook de sociale ontwikkeling zullen remmen", aldus Zhou Shengxian.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Milieuvervuiling bedreigt economie China - Automobielmanagement.nl

Milieuvervuiling bedreigt economie China

De gigantische milieuvervuiling is een bedreiging voor de economie van China, een flessenhals die de groei belemmert.

Dat zegt de Chinese milieuminister Zhou Shengxian in een interview. Het is hoogst ongebruikelijk dat Chinese beleidsmakers hun ideeën zo openlijk ventileren. "In China’s duizenden jaren van beschaving is het conflict tussen mens en milieu nog nooit zo ernstig geweest als nu", schrijft Zhou Shengxian. 

Als China zijn economische output de volgende 20 jaar wil verviervoudigen, zal het milieuvriendelijker moeten worden en efficiënter moeten omspringen met grondstoffen. Dit statement van de milieuminister komt daags na de mededeling door de Chinese premier Wen Jiabao dat China zijn groeidoelstelling verlaagt van 7,5 naar 7 procent. Zhou Shengxian wil dat milieubescherming een kernbegrip wordt in het nieuwe vijfjarenplan voor 2011-2015 en dat het onderwerp moet besproken worden tijdens het jaarlijkse Nationaal Volkscongres. 

Zijn stelling is een openlijke oproep om het economische model om te gooien naar duurzame groei, weg van het huidige groeipad op basis van hoog brandstof- en grondstofverbruik. China heeft de meest vervuilde waterwegen ter wereld, de luchtvervuiling is er legendarisch met systematisch smog in de grote steden. De Chinese autoriteiten hebben meerdere malen beloofd het probleem van de vervuiling aan te pakken, maar faalden om dit om te zetten in concreet beleid. Het is dus afwachten of het land er nu in slaagt de waarschuwing van Zhou Shengxian concreet te vertalen. "De uitputting van de voorraden en de verloedering van het klimaat zijn serieuze flessenhalzen geworden die de economische maar ook de sociale ontwikkeling zullen remmen", aldus Zhou Shengxian.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding